Rukometna reprezentacija Srbije okupila se danas u Beogradu na početku priprema za završne mečeve u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj sa selekcijama Poljske u Nišu i Belorusije u Minsku, a selektor Jovica Cvetković kazao je da ekipa ima velike ambicije.

-Veći sam optimista nego na početku. Nije problem u tome da li imamo loše igrače, naprotiv, jedni su od najboljih u Evropi. Morate ih uvažiti na pravi način, stvoriti igru koja im odgovara i sistem u kome se najbolje snalaze. Maksimalno ćemo raditi, nećemo se zadržavati na ove dve utakmice. Najveće ambicije imamo za EP, tako i igrači razmišljaju. Kvalitetni smo i imamo veliki potencijal – rekao je Cvetković.

On je dodao ga raduje što se ekipa okupila dva dana ranije od očekivanog, ali i da će neki igrači doći tek sledeće nedelje.

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Rukometaši Srbije danas sa Makedonijom

-Nismo očekivali ovoliki broj povreda i opravdanih otkaza. Pozvano je 28 igrača, osam je otkazalo nastup. Neki igrači nastupaju za vikend u emačkoj i Francuskoj, tako će nam biti potrebno još par dana da budemo kompletni. Iskoristićemo ih za regeneraciju i da što mobilniji udjemo u izuzetno važne utakmice za naš rukomet. Čisti smo u glavama i ozbiljno se spremamo – rekao je Cvetković.

Srpski rukometaši dočekaće naredne srede u niškom Čairu selekciju Poljske od 20.45, a četiri dana kasnije igraće u Minsku protiv Belorusije.

-Radićemo dva puta dnevno u Nišu i spremati se za protivnika koji dolazi u potpuno izmenjenom sastavu. Ne možemo ništa da koristimo od prethodnog materijala, jer je i selektor, i poljski sastav potpuno promenjen. Igraju pripremni turnir u Norveškoj, tako da ćemo pokušati da ih analiziramo od tog materijala koji dobijemo. Ove situacije su izuzetno opasne. Poljaci nemaju šta da izgube, dolaze sa novim trenerom. U prednosti su ako ih protivnik svaki olako. Mi ih nećemo shvatiti na taj način, već odigrati kao protiv najjače reprezentacije na svetu. Biće jako teško. Opuštanja ne sme da bude – rekao je selektor Srbije.

Povezana vest:  Katarina Tomašević: Vratio se lep osećaj

Cvetković će u Niš ipovesti 22 reprezentativaca, s tim što su upitni nastupi Marka Vujina i Draška Nenadića. Medju pozvanima je i nekadašnji kapiten, Ratko Nikolić.

-Trudimo se da pozovemo svakoga ko je od pomoći. Za Rumune je to bio Čutura, koji igra tamo i dobro ih poznaje. Sada je Ratko sa nama, koji je odigrao izuzetno važnu ulogu u stvaranju reprezentacije koja je 2012. godine osvojila srebrnu medalju. On još uvek igra rukomet i dobro to radi. Želimo da se oprostimo od kapitena na dostojanstven način. To ne znači da neće imati i ulogu na terenu, jer još uvek ne znamo na koje ćemo igrače moći da računamo za put u Belorusiju. Kraj je sezone, veliki su napori, plašim se kada mi zazvoni telefon, da neko još ne otkaže. U reprezentaciji su oni koji to zaslužuju. Sve radimo u cilju uspeha – zaključio je Cvetković.

Povezana vest:  Potić potpisao za Krku

Srbija je prva u Grupi dva kvalifikacija za Svetsko prvenstvo sa šest bodova, jedan više od drugoplasirane Belorusije, a dva od Rumunije i čak šest od Polsjke.