Rukometna reprezentacija Srbije upisala je prvu pobedu na Evropskom prvenstvu, pošto je večeras u Splitu pobedila selekciju Islanda sa 29:26 (12:12).

Srbija je takmičenje u Grupi A završila sa jednom pobedom i dva poraza, a isti skor ima i Island.

Izabranicima Jovice Cvetkovića je za prolaz u drugu fazu takmičenja bila potrebna pobeda od četiri i više golova razlike protiv Islanda i imali su u samom finišu meča šansu za to, ali Petar Nenadić nije iskoristio poslednji napad.

Povezana vest:  Srpkinje stigle u Nant, na startu ih čeka Poljska

Šanse za prolaz Srbije dalje i dalje postoje, ali sve zavisi od utakmice između Hrvatske i Švedske.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Žarko Šešum i Bogdan Radivojević sa po pet golova, po četiri su postigli Nemanja Zelenović i Nemanja Ilić, dok su se tri puta u strelce upisivali Petar Nenadić i Milan Jovanović.

U selekciji Islanda najbolji je bio Valur Gudjen Sigurdson sa osam golova.

Srbija je u prvih 15 minuta meča protiv Islanda u nekoliko navrata imala dva gola prednosti, ali se potom Gustavson razbranio, dok je Sigurdson bio više nego rasložen u napadu. I pored bolje igre Islanđana, na veliki odmor se otišlo nerešenim rezultatom (12:12).

Povezana vest:  Stojković-Nikolić dele pravdu na SP u Švedskoj

Rukometaši Islanda su dosta agresivnije počeo drugo poluvreme, iskoristili su nerezonske šuteve i greške Srbije, tako da su u 43. minutu stigli do tri gola prednosti (16:19).

Kada je izgledalo da je utakmica rešena, Srbija je u 50. minutu golovima Jovanovića, Šešuma i Radivojevića stigla do izjednačenja (23:23). U poslednjih pet minuta utakmice Srbija je odigrala i najbolje, pogađali su Marsenić, Radivojević i Ilić pa je Srbija stigla do 29:26.

Povezana vest:  SP ŠPANIJA 2013, Rusi jedva srušili Brazilce za četvrtfinale SP

Islanđani nisu iskoristili poslednji napad, pa je Srbiji ostalo 15 sekundi da napravi podvig. Selektor Cvetković je na sedam sekundi pre kraja zatražio tajm-aut, ali to nije pomoglo. Nenadić je šutirao sa deset metara i nije bio precizan.