velimir_marjanovic_predsednik_RSSEP DANSKA 2010

Marjanović: Bez rezultata nema popularizacije rukometa

 

Predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović izjavio je da ukoliko izostane dobar plasman na Evrospkom prvenstvu za rukometaše 2012. i Svetskom prvenstvu za rukometašice 2013, odlična organizacija takmičenja neće Srbiji doneti potrebnu popularizaciju sporta.

Marjanović je rekao da bi bio zadovoljan ukoliko bi muška reprezentacija ušla u polufinale na Evropskom prvenstvu 2012, jer bi to sigurno doprinelo budućnosti rukometa.

-Pre četiti, pet godina kada sam postao predsednik rekao sam ono što i sada govorim da 2012. godina, daj Bože i ranije, mora biti godina napada na medalje, a da je kod rukometašica to 2013 – naglasio je Marjanović.

Prema njegovim rečima, kao navijač voleo bi da reprezentacije osvoje zlatne medalje.

-Mislim da bi prva tri, cetiri mesta bila uspeh, koji bi garantovao da svi drugi uspesi budu propraćeni tim tamičarskim koji omogućava budućnost srpskog rukometa – zaključio je Marjanović.

Povezana vest:  EP DANSKA 2014, Pobede Makedonije i Islanda na početku druge faze EP

Do početka EP u Srbiji ostalo je 14 meseci i prošle nedelje potpisan je ugovor između RŠ i Evropske rukometne federacije čime je potvrđeno da će se šampionat održati u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Vršcu.

-Mi smo prošla dva muška i ženska evropska prvenstva koristili za učenje. Po formatu sva evropska prvenstva su ista, pa je ovo predstojeće žensko EP u Danskoj i Norveškoj veoma važno za naša iskustva – rekao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, na EP u Danskoj i Norveškoj Rukometni savez Srbije može da vidi kako funkcionišu sve stvari – od najsitnijih tehničkih detalja, prevoza, organizacije, funkcionisanja protokola, do marketinga i korišćenja najnovijih tehnologija.

-Svetsko prvenstvo u Švedskoj u januaru 2011. gde igraju rukometaši, takođe je bitno, jer su muški šampionati mnogo gledaniji, u smislu prisutnosti publike i uslova za gladaoce. Na taj način to je mnogo veće iskustvo za nas kao budućeg organizatora – rekao je Marjanović.

Povezana vest:  Đerona: Da iskoristimo samopouzdanje iz utakmica sa Francuskom

Evropsko prvenstvo za rukometašice održaće se od 7. do 19. Decembra u Danskoj i Norveškoj, a Svetsko prvenstvo za rukometaše u od 13. Do 30. januara 2011. u Švedskoj.

-Mi kao zemlja smatramo da nasleđujemo iskustvo velikih takmičenja. Ipak, mislim da se svake godine Evropa i svet menjaju, sportski događaji se menjaju, pa ko ne prati najnovija dostignuća može organizovati prvenstvo za koje se može reći ‘bilo je lepo, ali bilo je kao nekada’ – rekao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, Rukometni savez Srbije želi da bude aktuealan i da sve ono što se dogodilo u sportu, u propagandi, u tehnologiji, bude na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Na pitanje, da li je u Srbiji poslednjih godina bilo takmičenja čija su iskustva značajna, on je odgovorio:

Povezana vest:  Juniori Srbije poraženi od vršnjaka iz Hrvatske

-Univerzijada je značila u smislu što je okupila ogroman broj volontera, koje ćemo mi koristiti, a košarkaško Evropsko prvenstvo u nekim drugim aspektima, naročito u smislu televizije. Ima događaja od kojih uzimamo standarde, čak i fudbalska Liga šampiona u kojoj učestvuje Partizan nam na nešto pokazuje – rekao je Marjanović.

Predsednik Rukometnog saveza Srbije istakao je da sve sportske federacije u Evropi imaju sličan prilaz stvarima.

-Mi moramo da ispunimo ta očekivanja, zato pokušavamo da vidimo koji su to standardi i da ih na najbolji način primenimo – zaključio je Marjanović i dodao da bi sve bilo lakše da postoji šest novih hala, ali pošto ih nema, moraće da se radi u postojećim objektima.

U Srbiji će se održati Evropsko prvenstvo od 17. do 29. Januara 2012, a Svetsko prvenstvo za rukometašice u decembru 2013.