grupna_kzn_pred_epEvropsko prvenstvo u Austriji biće prvo za našu reprezentaciju pod imenom Srbija

ORLOVI SUTRA PUTUJU NA EP U AUSTRIJU

 

Što bolji plasman za prestiž

 

Sve misli rukometne javnosti usmerene su upravo ka Austriji gde za koji dan počinje Prvenstvo Evrope. Prva tačka rukometne reprezentacija Srbije startuje u Lincu. Tamo put vodi reprezentaciju Srbije a prve bitke počinju za koji dan. Island, Danska i Austrija, predstavljaju prve prepreke na stazi koja vodi u nastavak takmičenja i toliko željeni drugi krug.

– Zadovoljan sam pripremama – konstatovao je na početku selektor Sead Hasanefendić. – Ali, naravno, uvek hoću više, hoću bolje. Stvorili smo dve vrste odbrane, 6-0 i 5-1, pa još i u toj 5-1 neka dva načina igranja… Perić je počeo da trenira, ali, još nije zdrav. Čekam kompletnu medicinsku analizu. Samim tim, definitivna odluka o 16 igrača, koji će da igraju u stvarno teškoj prvoj rundi takmičenja, doneću u poslednji čas. Ono što je izvesno, putuje svih 19 igrača i razlika između njih je vrlo mala. Sve su to kvalitetni pojedinci.

Osvrnuo se selektor na pobedu nad Francuskom.

– Od kako je postala svetski šampion, Francuska nije izgubila nijednu utakmicu! Mi smo joj naneli prvi poraz i to u Marseju, pred punim tribinama, pred očima bivšeg predsednika saveza, nekadašnjeg selektora… Rekao bih, na najdomaćijem terenu. Da je Island došao odmah posle tog duela, svašta bismo mogli da uradimo. Ovako, bilo je par dana pauze. Jedno je sigurno – nikoga se ne bojimo! Želeli bismo iz svakog meča da izađemo kao pobednici. Protiv Francuske smo dokazali da to možemo.

Povezana vest:  Rukometašice Srbije ponovo pobedile Makedoniju

sead_hasenefendic_selektror_rukometSpomenuste Island…

– Prvi meč je za nas neverovatno važan. Reč je o strahovito jakoj reprezentaciji. Svi igrači, koji nose dres islandskog nacionalnog tima, imaju po neki trofej, ili reprezentativni, ili klupski. Ono što je najbitnije, dugo igraju zajedno. Uigrani su. To je jedan od preduslova za uspeh. Na Evropskom prvenstvu nemate vremena za uigravanje, znate kakav je sistem, zato je bitno da dođete spremni. Neki igrači Islanda imaju i po 200 nastupa za nacionalni tim! Kada bismo dobili taj meč, bili bismo u zanosu. Zalaganje i borbenost nisu problem, ali, racionalnost, taktička zrelost, to ćemo da dobijemo eventualnim pozitivnim ishodom protiv Islanđana.

Medalja je prećutna želja svih u nacionalnom timu Orlova…

– Znam da su očekivanja nacije velika, jer, Srbija je sredina koja živi sa uspehom. Vaterpolisti, odbojkaši, košarkaši i drugi, navikli su je na medalje. Ali, mi imao 14 zajedničkih treninga i tri utakmice. Budimo realni! Bio bih srećan zbog rezultata kojim bi bila zadovoljna i nacija i savez i igrači. Ne mogu da preciziram koja je to pozicija.

Povezana vest:  Matić saopštio spisak za utakmice sa Slovačkom

Samo je jedna reprezentacija u situaciji da preti na Šampionatu Starog kontinenta.

– Francuska je malo bolja od ostalih. Upravo zato što ima kontinuitet. Čuli ste posle duela u Čairu, kada je Klod Onesta rekao da će Srbija za dve-tri godine radom da se nađe na postolju i da će biti problem svim protivnicima. I Francuska je do ovde stigla radom. To su godine i godine paklenog ritma. Ima kontinuitet i Hrvatska i Danska, ali, razlika između olimpijskih i svetskih šampiona u odnosu na evropskog je što ima Karabatića, pa Narcisa, pa Abaloa… Našeg igrača kada zaustavi odbrana protivnika, on jedva doda loptu prvom do njega, a kada odbrana krene na Karabatića, njemu se na ruku “nakači” jedan, pa drugi, pa treći igrač, ali, on doda loptu do krila – zaključuje Sead Hasanefendić.

 

 

momir_ilic_rep_rukMOMIR ILIĆ

Jedino Francuzi mogu da prete

U njega se, moglo bi se reći, polažu najveće nade. Levi brk orlova, Momir Ilić, član slavnog Kila, nikome ne preti.

Povezana vest:  Završen internacionalni rukometni kamp za decu u organizaciji Andree Lekić

– U ovoj situaciji, jedina reprezentacija koja može jasno da iznese cilj je Francuska. Ni Hrvati čak ne mogu… Jedno je sigurno – niko neće da nas nadigra. Znamo šta znači Evropsko prvenstvo, uz atmosferu koju imamo, mislim da možemo da napravimo korak napred. Što ja uvek kažem, važno je da se vratimo nasmejani… Bitan nam je meč sa Islandom, za dalji put. Ali, nikoga ne potcenjujemo. Na svaki duel gledamo kao da je finale. Uz sreću, božiju pomoć i zdravlje, možemo do dobrog rezultata – poručuje Momir Ilić.

 

alem_toskicALEM TOSKIĆ

Zdravlje najvažnije

– Najbitnije je da svi otputujemo zdravi i takvi se vratimo. Naravno, valjalo bi da ostvarimo i dobar rezultat. Ne bih znao da vam kažem koji je to… Videćemo od Islanda, kako krene. Gotovo ceo tim čine igrači koji igraju u Bundes ligi. To sve govori. Bitno je da pružimo maksimum, da se borimo, da možemo da se pogledamo u oči, po povratku – smatra Toksić.