U utorak počinje Evropsko prvenstvo, titulu brani Danska

 

sead_hasenefendic_selektror_rukometEvropsko prvenstvo u rukometu počinje u utorak 19. januara u Austriji, takmičiće se 16 reprezentacija raspoređenih u četiri grupe, a titulu šampiona braniće selekcija Danske.

U Gracu, u Grupi A takmičiće se: Hrvatska, Rusija, Norveška i Ukrajina, u Lincu u Grupi B: Danska, Island, Austrija i Srbija, u Inzbruku u Grupi C: Nemačka, Švedska, Poljska i Slovenija, a u Viner Nojštatu u Grupi D: Francuska, Španija, Mađarska i Češka.

Posle prvog kruga takmičenja tri najbolje ekipe iz svake grupe nastaviće takmičenje u Beču, gde će igrati najuspešniji iz grupa A i B i u Inzbruku gde će igrati najbolji iz grupa C i D. Polufinale i finale igraće se u Beču.

Među glavnim favoritima za osvajanje medalja nalaze se Francuska kao aktuelni svetski i olimpijski šampion, Hrvatska – svetski i evropski vicešampion i Danska branilac titule. U Austriji biće i ekipe koje su na poslednjim takmičenjima zabeležile značajne rezultate, kao što su Poljska koja je na SP prošle godine osvojila bronzanu medalju i Island – vicešampion sa OI u Pekingu.

U krugu favorita za visok plasman su i ekipe koje su imale uspone i padove na poslednjim takmičenjima. To su Nemačka – peta na SP, deveta na OI i četvrta na EP, ali sa titulom svetskog šampiona iz 2007. godine, kao i Španija koja je posle titlu na SP 2005. i srebra na EP 2006. bila deveta na EP, treća na OI i 13. na SP.

Povezana vest:  ČELENDŽ KUP EHF, Optimizam Jagodinki pred meč sa Francuskinjama

Kontinuitet na velikim takmičenjima ima Mađarska, šestoplasirana ekipa sa prošlog SP i osma sa EP 2008, Švedska, koja je bila sedma na SP i peta na prošlom EP, kao i Norveška – deveta na SP i šesta na EP.

Reprezentacija Srbije na EP dolazi kao osma sa SP u Hrvatskoj i sa velikim ambicijama da se ponovo vrati u vrh evropskog rukometa. Ekipa je poslednje medalje osvojila kao reprezentacija Jugoslavije i to bronze na SP 1999. i 2001. kao i na EP 1996.

Ekipa je sastavljena od igrača iz vrhunskih evropskih klubova, koji su spremni za sve izazove koji ih čekaju u Grupi B, a vodiće je novi selektor Sead Hasanefendić, čije se znanje ne dovodi u pitanje.

Hasanefendić je trener nemačkog Gumerzbaha – pobednika Kupa EHF za 2009. godinu, a vodio je između ostalog slovenačko Celje, francuski Kretej, španski Granoljers, reprezentaciju Švajcarske, Tunisa…U svakom slučaju na EP u Austriji dolazi sa više od 30 godina trenerskog iskustva.

Povezana vest:  Rukometašice Srbije ubedljive protiv Švajcarske

-Na EP imaćemo teške utakmice u Grupi B sa aktuelnim prvakom Danskom, Islandom koji je olimpijski vicešampion, ali i Austrijom koja je domaćin takmičenja. Naša očekivanja su da se plasiramo u naredni krug takmičenja. Želimo da pobeđujemo utakmicu za utakmicom i ostvarimo što bolji rezultat kako bismo bili na dobrom putu za naredno EP 2012. u Beogradu – rekao je Hasanefendić.

Danska je jedan od velikih favorita. Reprezentacija je počela sa uspesima 2002. kada je na EP osvoila bronzanu medalju. Isti rezultat ponovila je i na EP 2004. i 2006, kao i na SP 2007, dok nije stigla do titule na EP 2008.

Selektor Danske je Urlik Vilbek jedan od najuspešnijih trenera svih vremena, koji je sa ženskom reprezentacijom stigao do titula na olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima. Mušku reprezentaciju vodi od 2004. godine.

-Igrači se veoma dobro poznaju. Imamo šansu da ostvarimo još jedan dobar rezultat, iako će mnoge reprezentacija želeti da osvoje jednu od medalja. Najviše bismo voleli da odbranimo titulu, što je moguće, ako sve bude isslo kako smo planirali – rekao je Vilbek.

Povezana vest:  Španija i Francuska gosti Rukometnog saveza Srbije

Island je na Olimpijskim igrama napravio veliko iznenađenje kada je savladao favorizovanu Nemačku, zatim Poljsku i Španiju u polufinalu. Srebrna medalja u Pekingu je najveći uspeh islandskog rukometa, ali u Austriju dolaze kako bi pokušali da dokažu da se to nije dogodilo slučajno.

Reprezentacija domaćina Austrije nije učestvovala na velikim takmičenjima, ali je selektor Islanđanin Dagur Sigurdson veoma optimističan. Šta god da uradi, već samo prisustvo na EP biće istorijski uspeh. Ipak, cilj je jasan – da se ekipa plasira u drugi krug takmičenja.

-Austrija ima veliki potencijal. Niko ne zna koliko dobro možemo da igramo i kako će se stvari odvijati – rekao je Sigurdson.

Evropsko prvenstvo održaće se od 19. do 31. januara, a reprezentacija Srbije počeće takmičenje u Lincu, utakmicom protiv Islanda.