vukovic_veselin_srb_rus (8)SP ŠVEDSKA 2011

Vuković: Moramo još više da radimo!

 

Posle novog poraza na svetskom prvenstvu u Švedskoj, ovoga puta od domaćina, raspršene su sve nade Orlova za medalju.

Posle poraza i (ne)prespavane noći Veselin Vukovic, selektor Srbije nije bio zadovoljan prikazanim.

– Gledao sam sinoć meč Danska – Poljska. Meni je evidentno, ali možda se naši stručnjaci neće složiti, da su Poljaci bili oštećeni sinoć u poslednjih sedam – osam. Kada god su prišli blizu, sudije su im oduzimali loptu. Najcrnje je to što, ako bi neko izdvojio akcije gde smatra da si oštećen, uvek će se naći neko ko će reći da je to u okviru pravila. To bode oči. Naša pravila su toliko nedefinisana da ostavlja prostora za manipulaciju – rekao je Vuković.

Ima li svrhe sada bilo šta raditi uopšteno gledano, jer se već pre pet dana posle naše utamice sa Hrvatima, znalo da će Švedska i Danska biti u polufinalu?

Povezana vest:  Juniori sutra od 18 sati sa Francuskom

– Mi smo taj najsportskiji deo priče uradili i mi gledamo da vodimo računa na sportskom aspektu, a svetska federacija je takva, kakva je. Zna se i sistem, gde nemački glas važi kao glas Burkine Faso. I u Evropi je slična situacija, gde je mali broj evropskihe reprezentacija koje nemaju svoju ligu, imaju takođe jedan glas. Šta mi kao sportisti možemo da učinimo? Malo šta. Na nama je da se spremamo da se i sa tim izborimo. U ovom trenutku je to za nas, nemoguca misija. Fali nam međunarodnog iskustva.

Da li ste imali priliku da posle susreta vidite norveške sudije?

– Nisam, niti šta može da se promeni. Jedino sam srećan, što ja nisam došao u situaciju da reagujem. Ipak mi je jasno kako ovo funkcioniše. Ne želim da i sa te strane stvaram neki animozitet prema reprezentaciji. Nismo dobili ni jedno isključenje, imamo jedan žuti karton – klupa. Ali, Bogdan Venta, selektor Poljske poginu ratujući sa njima i opet ništa.

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Venta: Ne znam da li da plačem ili da se smejem

Selektor Vuković je još jednom rekao da je i sinoć posle meča sa Švedskom večera nije bila dobra.

– Prvo nije bilo ništa kada smo došli. Posle smo dobili parče govedine, makarone, pirinač i salate kolio hoćeš. U Hrvatskoj je sve bilo u fulu – jastozi, rakovi…. Dočekali su to parče govedine….

Ima li nešto na šta ste ponosni i nešto sa čim niste zadovoljni?

– Zadovoljan sam što mislim da smo sem utakmice sa Rumunijom dali sve od sebe. Videćemo još ove dve. Utakmica sa Poljskom je jedan veliki ispit da li smo promenili shvatanja. Mi smo ispali iz borbe za medalju, ali možemo otići u kanal – lako. To je bio srpski sindrom ranije. Do god si tu, nešto se igra, ali kada te nema – padaš. Nisam zadovoljan koncentracijom u pojedinim momentima. Ono kada srce nadvlada glavu. Imali smo situacija kada smo iz prevelike želje šutnuli neke nerezonske situacije, a bila je bolja situacija da se proigra krilo ili pivotmen. Ne mogu da se ljutim na njih.

Povezana vest:  EP ŽENE 2012, Španija i Rusija podelile bodove u Novom Sadu

Ovo je prvo prvenstvo koje je donelo da i krilni igrači odigraju dobro. Da li je to nagoveštaj da smo dobili dobra krila?

– Sve mečeve prethodnih šampionata, gledao sam kao navijač. Naravno, da mi nije padalo na pamet da analiziram, kritikujem. Tražim još više da se igra raširi, da se produži lopta do krila, ali to je proces. Nedostatak koncentracije nas dovede da šutnemo bez rezona, ali to je tako.