Ivić: Velimir Marjanović je najveći krivac za neuspeh

hasan_marjanovic_pressPoznati rukometni trener Zoran Ivić izjavio je danas da ima više razloga za neuspeh reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Austriji, a kao najvažniji naveo prekid saradnje sa stručnim štabom, koji je obezbedio plasman na to takmičenje. 
-Uzroka za debakl ima više. Najvažniji se ogleda u činjenici da je predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović i deo Upravnog odbora, bez pravog objašnjenja, prekinuo saradnju sa stručnim štabom koji je obezbedio ucešće reprezentacije Srbije na EP – rekao je Ivić. 
Prema njegovim rečima, ova greška je utoliko veća što je sa prethodnim stručnim štabom dogovorena saradnja do 2012. godine, a dogovor nije ispoštovan. 
-Činjenica je i da je prethodni stručni štab počeo da radi u veoma teškom trenutku, kada gotovo nista nije funkcionisalo, preuzimajući veliku odgovornost. Činjenica je i to da je, u relativno kratkom periodu, ostvaren značajan i vidljiv napredak – rekao je Ivić, koji je bio prvi saradnik bivšeg selektora Jovice Cvetkovića. 
On je objasnio da je bilo realno da prethodni stručni štab koriguje utvrđene nedostatke, kako na individualnom, tako i na kolektivnom planu i da bi se to gotovo sigurno odrazilo na rezultat na EP 2010. 
Reprezentacija Srbije se posle dve godine pauze 2009. plasirala na Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj i zauzela osmo mesto, dok je na Evropskom prvenstvu u Austriji završila takmičenje u Grupi B, sa jednim bodom, kao 13. na šampionatu. 
-Kontinuitet u radu, po shvatanjima svih relevantnih stručnjaka, predstavlja jednu od osnovnih pretpostravki za postizanje dobrih rezultata. Nažalost, u Srbiji, kada je reč o rukometu, to se ne poštuje, a štetne posledice su više nego očigledne – rekao je Ivić. 
Prema njegovim rečima, lako je zaključiti da ključna odgovornost za aktuelni sunovrat srpskog rukometa leži na onima koji su povlačili pogrešne poteze, a u konkretnom slučaju, pre svih na Velimiru Marjanoviću. 
-Bez značaja je što aktuelni predsednik RŠ prihvata odgovornost, ali ne i krivicu. Naravno, teško je dovesti u logički sklad jednu ovakvu konstataciju, pošto ovi pojmovi idu ‘ruku pod ruku’. Jednostavno, nije moguće biti odgovoran, ali ne i kriv – zaključio je Ivić. 
Bivši prvi saradnik Jovice Cvetkovića, naglasio je da kada bi kod najodgovornijih postojala neophodna svest da treba da se povuku i mesto ustupe sposobnijima, ne može se izbeći zaključak da je srpski rukomet napravio veliki korak unazad i da mu je pričinjena ogromna šteta. 
-Postavlja se pitanje ‘šta sada’, međutim, odogovor na ovo pitanje nije jednostavan, niti ga mogu dati ljudi, koji su ‘kumovali’ upravo viđenoj blamaži. Neophodno je aktivno učešće svih kojima je ovaj sport ‘u srcu’ i koji interese rukometa stavljaju ispred ličnih – rekao je Ivić. 

Povezana vest:  Srpske rukometašice poražene od Slovenije