kadeti_grupna_SP_argentinaSP KADETI 2011

Švedska bolja od Srbije

Srbija – Švedska 29:30 (14:17)

Dvorana „Onse unidos“, Mar del Plata, gledalaca 400.

Srbija: Radovanović, Tomić, Ilić V 2, Matičić, Andrejević, Krsmančić 2, Golubović 8, Gopić, Vučićević 9, Radivojević, Crnoglavac, Pavić 5, Marsenić, Mladenović 1, Ilić S 2, Stanojčić.

Švedska reprezentacija je danas pobedila našu reprezentaciju rezultatom 29:30 (14:17) i sebi širom otvorila vrata četvrtfinala. Ona nisu zatvorena za kadete Srbije, ali sada je već prilično jasno da naši momci ne zavise više samo od svog rezultata, a to je nešto što nikako nismo hteli da se dogodi. Posle današnje pobede Slovenije nad Bahreinom, „Orlovima“ će u poslednjem kolu biti neophodna pobeda nad Hrvatskom i da Švedska selekcija „uzme“ bar bod protiv Slovenije. Poslednja opcija bi dovela do situacije da „u krugu“ tri ekipe dve bivše republike SFRJ prođu u četvrtfinale.

Meč koji je ostao za nama je doneo još jednu rovovsku borbu u kojoj su Švejđani veći deo meča imali prednost koja je iznosila i četiri gola prednosti, a na odmor su otišli sa tri u svoju korist, od kojih je poslednji postignut sjajnim šutem sa devet metara, kada je 30. minut već istekao.

Povezana vest:  Sve ili ništa – Vojvodina ili Radnički?

U drugom delu, po običaju na ovom Prvenstvu, Jokanovićeva ekipa na teren izlazi odlučnije i to opet donosi rezultat. Iako je u 38. minutu ekipa „tri krune“ na koti „plus četiri“, naši momci zatvaraju prilaze svom golu i u napadu za manje od 3 minuta preko Vučićevića (2 gola), kao i Golubovića i Pavića dolaze do izjednačenja.

Sledi period utakmice u kome je rezultatska klackalica na strani Švedske i u kojoj srpska selekcija na svaki gol protivnika uzvraća istom merom, sve do 49. minuta u kome prednost po drugi put, posle one početne u meču, prelazi na našu stranu – rezultat 25:24.

Ponadali smo se tada da će Srbija, u najmanju ruku, biti ta koja će na semaforu „pozivati“ naredni broj koji obeležava postignute golove, međutim, prednost se ipak vratila na stranu Švedske i tako ostaje sve do poslednjeg napada u kome su „Orlići“ pokušali da dođu do izjednačenja, nažalost bez uspeha. Vučićeviće je nekoliko sekundi pre kraja zaustavljen na samoj liniji šest metara i mogao je mirne duše biti sviran sedmerac za naše kadete. Igrali su tada naši momci sa igračem manje što je bila posledica, rekli bi smo, apsolutno nepotrebnog crvenog kartona koji je dosuđen Jokanoviću.

Povezana vest:  Delić: Da mogu da vratim vreme, smenila bih Obradovića

Naša selekcija je, čini nam se, imala pravo žaleći se na suđenje. Sve poprima gorak ukus, imajući u vidu da su na terenu, kao i juče kada su nam Arapi sudili meč protiv arapske selekcije, kadeti Srbije imali kraj sebe na terenu – same Skandinavce. Dva Islanđana i 16 Švejđana!

Dvadeset godina nisam dobio crveni karton, koji je ovom prilikom potpuno instrumentalizovan u konačnu svrhu, da se obezbedi pobeda Švedske. Uveren sam i da je poslednji faul nad Vučićevićem, nekoliko sekundi pre kraja, bio sedmerac. Mala je satisfakcija što su naše mišljenje delili i treneri ili ljudi iz rukometnih federacija Španije, Rusije i Hrvatske.

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Vuković: Srcem do zlata i plasmana u London

Žalosno je što niko od zvaničnika nije ušao da vidi 16 uplakanih momaka koji nisu ni mali ni naivni da ne vide šta je krađa. Odmah nakon večere je održan sastanka i postignut je dogovor da sa ponosom ostavljamo sve iza sebe, a okrećemo se utrakmici sa Hrvatima, prvacima Evrope, spremni i željni da odigramo prkosno i ponosno, ne respektujući njihovu titulu. Verujem u ove momke i verujem u sebe i znam da ćemo kao i svaki put do sada dati sve od sebe, a u krajnjem slučaju raduje saznanje da se ravnopravno nosimo sa najboljima u Evropi i na Svetu“