srbija_danska_slavlje

EP SRBIJA 2012
Rukometaši Srbije bolji od svetskog vicešampiona Danske
 
Muška rukometna reprezentacija Srbije savladala je večeras u Beogradu selekciju Danske sa 24:22 (10:12), u drugom kolu A grupe prvenstva Evrope.
To je druga pobeda srpskih rukometaša nakon startnog uspeha u nedelju potiv Poljske, pa su obezbedili plasman u narednu rundu takmičenja.
U poslednjem kolu A grupe Srbija se 19. januara sastaje sa Slovačkom, od 20.15 časova takođe u Beogradu.
Večerašnji meč je odigran u hali „Pionir“ pred blizu 8.000 gledalaca, a sudili su Nordin Lazar i Loran Rever iz Francuske.
Srbija: Stanić (16 odbrana), Marjanac, Šešum, Vujin 5, Nikčević 3, Manojlović, Toskić 3, Ilić 8, Marković, Prodanović 1, Stojković, Kostadinović, Beljanski, Vučković 1, Čutura 3, Stanković.
Danska: Landin (11 odbrana) 1, Mogensen 2, Lauge 1, Kristijansen 4, Markusen, Egert Jensen 2, L.S. Hansen, Lindberg 3, R.T. Hansen 2, Kleverli (3 odbrane), Sondegrad 2, H.T Hansen 1, M. Hansen 4, Olsen, Nilsen.
Sedmerci: Srbija 4/4, Danska 7/5.
Isključenja: Srbija 4, Danska 8.
Srbija je fantastičnom igrom uz podršku ispunjenog „Pionira“ zasluženo matirala aktuelnog svetskog vicešampiona i bivšeg prvaka Evrope iz 2008, selekciju Danske.
Izabranici Veselina Vukovića su u svim elementima igre nadmudrili tim protiv kojeg poslednjih šest godina nisu imali rešenje. Pravi kralj odbrane, ali i cele utakmice, bio je golman Darko Stanić koji je, inspirisan željom da Srbiji na domaćem terenu pomogne da što dalje stigne na šampionatu Evrope, branio i nemoguće.
Danci su od početka meča pokazali da su mnogo tvrđi orah nego što je to bila Poljska prethodnog dana. Uspeli su da neutrališu naš tim brzim kontrama, naročito uz sjajna rešenja i distribucije lopti Hansena, pa su stalno bili u prednosti.
Igra srpske reprezentacije od početka se zasnivala na napadu, ali je on bio za nijansu neefikasniji od protivničkog. Za razliku od duela sa Poljacima, kada su krila nosila teret napada, sada je težište bilo na bekovima.
Nešto sporiju igru naši rukometaši su pokusali da nadomeste prodorima iz sredine. To im je relativno i polazilo za rukom, a posebno se istakao kapiten Momir Ilić sa pet golova.
Kao i u prethodnom meču, kralj naše odbrane u prvom delu susreta bio je Stanić sa sedam odbranjenih šuteva.
U nastavku su naši rukometaši naštelovali nišane i posle munjevite akcije preko Toskića prvi put od početka meča došli u vođstvo (16:15).
Danci nisu popuštali na brzini i preciznosti i bukvalno na svaki naš gol odgovarali istom merom. Ali, posle gola Nikčevića sa krila, i ponovnog vođstva od 18:17, kao da se jezičak na vagi pomerio na stranu srpske reprezentacije, koja je predvođena briljantnim Stanićem sve uspešnije zaustavljala napade Danaca.
Nikčević je prvi put na utakmici doneo našem timu vođstvo od dva gola (21:19), ali je na taj izazov odmah uzvratio neuhvatljivi Hansen, smanjivši na 21:20.
Momir Ilić je potom odgovorio svojim osmim golom, Kristijansen iz penala zadržao priključak od jednog gola, ali krilo Lindberg opet dovodi meč u egal. Poslednjih pet minuta igrana je prava šahovska završnica u kojoj su Danci stalno bili na minus jedan.
Čutura je potom jednim topovskim udarcem ponovo omogućio da se rezultatski odlepimo na dva gola (24:22) za konačan trijumf, a Stanić sa nekoliko golmanskih bravura „zapalio“ Pionir, koji je skandirao njegovo ime i ime Srbije.
PHOTO: ataimages.rs

 

Povezana vest:  SP U RUKOMETU ZA ŽENE 2013, Kačarević, Milošević i Dmitrović na tribinama