Mini Evropsko prvenstvo u rukometu

Mini Evropsko prvenstvo u rukometu za devojčice
 
Samo četiri dana pre početka Evropskog prvenstva za seniorke u našoj zemlji, na Banjici je održano prvi put i Mini EP, gde su se takmičile devojčice rođene 2001. godine i mlađe.
Igralo se po sistemu pravog Evropskog šampionata, ekipe su bile podeljene u četiri grupe po četiri, a ekipe iz Srbije su na leđima imale imena učesnika predstojećeg šampinata Starog kontinenta. Posle prve faze takmičenja, na programu su bili četvrtfinalni mečevi i kako je dan odmicao i napetost na Banjici je rasla među prisutnim igračicama, ali i publikom.
Neposredno pre starta četvrtfinala u dvoranu je stigla reprezentativka Srbije, Maja Lojpur, koja se trenutno nalazi na terapijama u Beogradu. Mališani su je s velikim oduševljenjem pozdravili aplauzom, prekinuli utakmicu na trenutak, a potom im se ona obratila:
-Nastavite da igrate rukomet i borite se i dalje, dođite u Arenu da nas podržite, a mi ćemo vam se odužiti dobrim igrama i pobedama.
U nastavku programa Banjica je bila puna roditelja, prijatelja, ali i mnogih ljudi iz sveta rukometa.
U finalu su se srele ekipe Srbije (SK BG) i Norveške (Taurunum), a na kraju je posle velike borbe trijumfovala ekipa iz „Skandinavije“ 5:7.
Pre toga, u borbi za treće mesto i Danska (Avala) je savladala Hrvatsku (Novi Beograd) 19:25 i okitila se bronzanom medaljom.
Za najbolju igračicu turnira je proglašena Simonida Gavrilović (Novrška-Taurunum), kojoj je pored pehara i posebnog priznanja pripale i karte za utakmice Evropskog prventsva. Prvi golman turnira je Milica Mihajlović (Norveška), najefikasniji strelac je Nataša Đorđević (Danska-AVala) sa 61 golova, dok je prva odbrambena igračica Sofija Tomanić (Srbija-SK BG).

Povezana vest:  EP ŽENE 2012, Rukometašice: Najteže do sada, presrećne smo