predrag_perunicic_jan_2013

Peruničić: Srbija i dalje može do polufinala

Nekadašnji rukometni reprezentativac i državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije Predrag Peruničić rekao je danas da selekcija Srbije, uprkos porazu od Poljske, ima veliku šansu da „dogura“ do polufinala šampionata sveta u Španiji i bori se za medalju.
-Možda ljuti to ne znaju, ali rukomet je najpopularniji sport u Evropi, konkurencija je mnogo teža u odnosu na ostale sportove, što pokazuje i ovo Svetsko prvenstvo, gde je lakše doći do medalje nego na Evropskom prvenstvu. Upravo ta činjenica daje nam veliku šansu, uprkos kiksu protiv Poljske. Nadam se pobedi protiv Slovenije, ulasku u osminu finala, zatim četvrtfinalu i kasnije borbi za medalje“, rekao je Peruničić Tanjugu.
On je dodao da je jedan od razloga srpske rukometne renesanse u poslednje vreme, uspešno organizovan prelazak talentovanih igrača iz juniorske u seniorsku konkurenciju.
-Donedavno nismo imali objašnjenje zašto nemamo kontinuitet, zašto su se neke generacije, počevši od Anđelkovića i njegove generacije 78, pa nadalje, preko Ljube Pavlovića, Stankovića, Nenadića i Šešuma, koji su u juniorskim selekcijama osvajali evropske i svetske medalje, a potom se nekako gubili između 18. i 20. godine. Sad su svi ujedinjeno počeli da se bave uzrocima i rezultati polako dolaze. Ti momci nisu mogli da zaborave da igraju rukomet – naglasio je Peruničić.
Kao posebno važan faktor Peruničić je istakao strategiju rada Rukometnog saveza Srbije, gde je medalja na Olimpijskim igrama u Riju postavljena kao konačni cilj.
-Sada u Španiji imamo devet novih igrača u odnosu na EP u Beogradu, ali oni suštinski nisu novajlije, svi su prošli kroz selekciju, a ko će igrati zavisi od trenera i njegove vizije. Mnogo važnije je što je Savez prezentovao strategiju, postavio cilj, a igrači se menjaju od sezone do sezone, može se desiti da oni koji sada nisu u formi budu spremni za Rio i sigurno je da će za četiri godine biti izmena u ekipi – zaključio je Peruničić.
Srbija je sinoć izgubila od Poljske sa 25:24 i potrebna joj je pobeda u sutrašnjem meču protiv Slovenije od najmanje dva gola razlike kako bi kao prvoplasirana iz C grupe prošla u osminu finala, a samim tim imala i lakšeg rivala.

Povezana vest:  Pala poslednja klapa dokumentarca o legendarnom finalu 1993 i čuvenoj rukometnoj generaciji