zavrsna konferencijaIHF: Svetsko prvenstvo je bilo fascinantno
 
Čelnici Međunarodne rukometne federacije (IHF) ocenili su danas da je Svetsko prvenstvo u Srbiji organizaciono i takmičarski bilo fantastično.
Predsednik IHF-a Hasan Mustafa naveo je da se nada da će utakmica za treće mesto i finale ići u istom smeru kao i dosadašnji deo šampionata.
-Zadovoljstvo je biti u Srbiji i nadamo se da će preostala dva meča ići u istom smeru kao oni do sada. Nadam se da će ženski rukomet nastaviti da se promoviše u svetu, to nam je veoma važno – rekao je Mustafa na završnoj konferenciji za novinare u beogradskoj Areni.
Mustafa se zahvalio i medijima, koji su kako je naveo „radili dan i noć“ da pokriju ovo veliko takmičenje.
-Nikada nismo imali ovako veliko interesovanje, da li su u pitanju navijači u hali ili televizijski gledaoci. 140 zemalja gledalo je utakmice i to je rekord – kazao je Mustafa.
Prema njegovim rečima, tokom Svetskog prvenstva u Srbiji urađeno je 64 doping testa i svi su bili negativni.
-Time smo dokazali da je rukomet čist sport – dodao je Mustafa.
Član izvršnog odbora IHF-a Sandi Šola rekao je da je Svetsko prvenstvo bilo fascinantno.
-Ova lepa priča počela je pre nekoliko godina i završila se fascinantno. Prvenstvo je uspelo i organizaciono i takmičarski. Lestvica je podignuta na viši nivo, bilo je zadovoljstvo raditi ovde – istakao je Šola.
Predsednik Rukometnog saveza Srbije (RSS) Velimir Marjanović ocenio je da će ženski deo tog sporta u velikom pomaku u pojedinim zemljama, uključujući i njegovu.
-Ovo prvenstvo je išlo pod motom ‘rukomet za ceo svet’ i mi smo želeli da to ne bude samo igra na terenu, već praznik rukometa. Promovisali smo i afirmisali različitosti ljudi, kontinenata, ekipa, ali i organizovali bezbroj promocija pre i tokom prvenstva – kazao je Marjanović.
On je naveo da će finalnoj utakmici prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić i članovi Vlade predvođeni premijerom Ivicom Dačićem.
Marjanović se zahvalio IHF-u, koji je predvođen Mustafon, jer je Srbija dobila šansu da organizuje ovo takmičenje.
-Nadam se da smo opravdali poverenje i izvinjavam se ako je bilo nekih problema tokom takmičenja. Ovo je bio dobar način da predstavimo ne samo Srbiju, već i celu regiju -ć rekao je Marjanović.
Generalni sekretar RSS Božidar Đurković rekao je da se posebna zahvalnost duguje organizacionom timu IHF-a, koji je Srbiji dodelio takmičenje na kojem je imalo šta da se nauči.
-1375 volontera je radilo na ovom prvenstvu i zaista sam zadovoljan poslom koji smo obavili – rekao je Đurković.
Finale Svetskog prvenstva počeće u 17.15 u Areni.
Predsednik IHF-a Hasan Mustafa će zajedno sa ministrom omladine i sporta Srbije Vanjom Udovičićem dodeliti zlatne medalje, srebrne će Šola i Marjanović, a bronzane Đurković i predsednik takmičarske komisije IHF-a Leon Kalin.
Idealan tim šampionata biće poznat u poluvremenu finalne utakmice.
Povezana vest:  Peruničić: Srbija i dalje može do polufinala