djokovic sinsinati igra

Đoković: Želim da završim sezonu onako kako sam igrao cele godine

Srpski teniser Novak Đoković rekao je danas da će pokušati da završi sezonu načinom na koji je igrao tokom cele godine i da ga dobri rezultati iz 2015. motivišu za narednu godinu.
Đoković će predstojeće nedelje učestvovati na Mastersu u Parizu, gde će braniti titulu. On je kao prvi nosilac slobodan u prvom kolu, a u drugom će igrati protiv boljeg iz duela Rusa Tejmuraza Gabašvilija i Brazilca Tomasa Belučija.
Prvi teniser sveta je bio dominantan tokom cele sezone i godinu će završiti ubedljivo na prvom mestu na ATP listi. Pobedio je u 73 meča i pretrpeo je samo pet poraza.
-Rezultati iz ove sezone su dovoljan razlog da pokušam da završim sezonu na način kojim sam igrao tokom cele godine. Ako ne ostvarim dobre rezultate na poslednja dva turnira, u Parizu i Londonu, to mi neće upropastiti sezonu. To je bila najbolja sezona koju sam ikada imao i to me malo oslobađa pritiska, ali želim da ostvarim najbolje rezultate. Kao prvi teniser sveta i branilac titula ima dodatnih očekivanja i odgovornosti da odigram dobro – rekao je Đoković na konferenciji za novinare u Parizu.
-Ljudi dolaze da te gledaju, plate kartu, a ti ne treba da odigraš samo nekoliko mečeva, već da odigraš najbolje što možeš. Ovo je jedan od najboljih turnira na svetu i moram da mu pristupim kao prvi igrač sveta. Četiri grend slema su najprestižniji turniri, ali Pariz i London su poslednji u sezoni i svi će pokušati da daju poslednju kap snage – dodao je Đoković.
Upitan zbog čega misli da je 2015. godina bolja od 2011. godine, kada je imao slične rezultate, on je rekao da je kao igrač kompletniji i emotivno stabilniji otkako je osnovao porodicu.
-Ako gledate samo brojke i rezultate, na grend slemovima sam bolji nego 2011. godine. Tada sam se povredio posle Ju Es opena. Ove godine sam izgubio pet mečeva, izbalansiran mi je privatan i profesionalni život. Postao sam otac i muž, to daje drugačiju perspektivu i smisao. Osećam se ispunjenije, kao igrač sam kompletniji, psihički i emotivno stabilniji i mogu bolje da se nosim sa različitim stvarima. Ne znam da li ću ovo moći da ponovim, niz bez poraza, ali to sam već jednom uradio i imam motiv da ponovim – rekao je Đoković.
Švajcarac Rodžer Federer osvojio je danas sedmu titulu na turniru u rodnom Bazelu, pošto je u finalu pobedio Španca Rafaela Nadala sa 2:1 u setovima (6:3, 5:7, 6:3). Đoković je rekao da je uvek lepo gledati jedno od najvećih rivalstava u svetskom tenisu.
-Gledao sam nekoliko mečeva Nadala na tom turniru, igrao je dobro. U pojedinim mečevima bio je na nekoliko poena od poraza, on je psihički spreman, ali je fizički premoren. On je jedan od fizički najspremnijih igrača i ovakve mečeve želi da pobedi. Nisam video kraj drugog i treći set, čuo sam da je Federer pobedio. Prema formi, to je očekivan ishod, ali sjajno je videti da igraju jedan protiv drugog, što skoro nije bilo – rekao je prvi igrač sveta.
-Rafa nije imao sezonu prema njegovim standardima, ali pronalazi način da pobeđuje, da dođe u finale i osvaja neke turnire i moram mu odati priznanje. Nije lako kada se na terenu ne osećaš dobro, mnogo je pritiska. Zbog broja turnira koje je osvojio i njegovih rekorda, od njega se očekuje polufinale ili finale na svakom turniru, ali ove godine to nije bilo tako. On je još veliki šampion, neko na koga morate da pazite i uvek je najveći kandidat za pobedu na turniru bez obzira na podlogu – dodao je Đoković.
Upitan kako se motivišu teniseri pred kraj sezone, Đoković je rekao da ne pravi razliku među turnirima, jer pokušava da pobedi u svakom meču.
-Koncentracija i posvećenost malo padaju na kraju sezone, jer osećate da se približavate kraju. Morate da ostanete u dobroj formi i da nađete nove načine da se motivišete. Meni su važni grend slemovi, ali važni su i mastersi i drugi turniri na kojima učestvujem. Ne pravim veliku razliku između grend slem finala ili turnira u Bersiju. Pokušavam da pobedim u svakom meču, volim da se takmičim, volim ovaj sport, imam mnogo strasti, a to je najbolja i najvažnija motivacija i energija – rekao je Đoković.
Takmičenje na Mastersu u Parizu počinje sutra.

Povezana vest:  Elizabeta seniorska šampionka Srbije 2013.