Predsednik Teniskog saveza Rusije Šamil Tarpiščev rekao je danas da saslušanje povodom slučaja Marije Šarapove zbog uzimanja meldonijuma možda neće biti održano pre juna.

Šarapova je u martu priznala da je pala na doping testu na Otvorenom prvenstvu Australije u januaru, pošto su njeni rezultati bili pozitivni na meldonijum, supstancu koju je Svetska anti doping agencija (WADA) početkom godine stavila na listu zabranjenih.

Povezana vest:  Marej igra na turniru u Kvinsu

Ona je tvrdila da je iz zdravstvenih razloga uzimala meldonijum i da nije znala da je ta supstanca na listi zabranjenih. Šarapova je suspendovana, a saslušanje je trebalo da se održi ove nedelje.

-Njena situacija je komplikovana. Stvar je u tome što je ona priznala da je uzimala meldonijum. Slučaj neće biti razmatran sve dok se dve laboratorije ne pripreme. Verujem da se to neće dogoditi pre juna – rekao je Tarpiščev.

Povezana vest:  Đoković: Sport širi fer-plej i timski rad

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i utvrdjeno je da povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji. WADA je 11. aprila saopštila da je prihvatljivo prisustvo manje od jednog mikrograma meldonijuma u uzorcima sportista koji su testirani pre 1. marta, pošto još ne može da ustanovi koliko se ta supstanca zadržava u organizmu.

Povezana vest:  ATP MONTREAL, Tipsarević u Montrealu protiv Falje, Has otkazao