Selektor aktuelnog svetskog prvaka fudbalske reprezentacije Nemačke Joakim Lev saopštio je danas širi spisak igrača za predstojeće Evropsko prvenstvo u Francuskoj na kome je i kapiten Bastijan Švajnštajger, iako se još nije oporavio od povrede kolena.

Fudbaler Mančester junajteda Švajnštajger je delimično pokidao ligamente kolena na treningu reprezentacije 22. marta i od tada nije igrao, ali ga je Lev ipak uvrstio na spisak od 27 igrača, zajedno sa „iznenadjenjima“ Julijanom Vajglom iz Borusije iz Dortmunda, Julijanom Brandtom iz Bajera iz Leverkuzena i igračem Bajerna iz Minhena Džošuom Kimičem.

Trojica mladih fudbalera sredine terena su nagradjeni pozivom u državni tim posle dobrih igara ove sezone u svojim klubovima. U tim je pozvan i Leroj Sane iz Šalkea, koji je debitovao za reprezentaciju aktuelnog svetskog prvaka 13. novembra u prijateljskoj utakmici protiv Francuske u Parizu.

Povezana vest:  Kurćubić i Bogićević: Nerešeno je pravedan ishod

-Imamo puno poverenje u svakog igrača. Nemam tendenciju da brišem bilo koga sa spiska – rekao je Lev na konferenciji za novinare u francuskoj ambasadi u Berlinu. Lev je u tim uvrstio 14 igrača koji su na leto 2014. godine osvojili Svetsko prvenstvo u Brazilu.

Konačan spisak od 23 igrača Lev mora da pošalje do 31. maja. Uprkos lošijoj sezoni u Galatasaraju u ekipu je pozvan i 30-godišnji Lukas Podolski, koji je do sada odigrao 127 utakmica za Nemačku.

-Uprkos sportskoj vrednosti, važna je i ličnost igrača. To je nešto posebno na turniru, to je nešto više od igranja fudbala, radi se o timu. Takve stvari su nam i ranije pomagale, kada iz ekipe ispadne neki igrač, na primer Ilkaj Gundogan, mi možemo da ga zamenimo. Kolektiv je važniji od individue – rekao je Lev.

Povezana vest:  Gulit: Maradona je ipak bolji od Mesija

Evropsko prvenstvo u Francuskoj, od 10. juna do 10. jula, propustiće fudbaler Borusije iz Dortmunda Ilkaj Gundogan zbog povrede kolena, zbog loše forme u ekipi neće biti Kristofa Kramera iz Bajera, a Filip Lam, Per Mertezaker i Miroslav Klose su se povukli iz reprezentacije. U tim se vratio Mario Gomes, koji je ove sezone sa 26 golova pomogao Bešiktašu da osvoji šampionsku titulu u Turskoj.

-Imamo samopouzdanje, ali nismo arogantni. Snažni smo, ali nismo nepobedivi – rekao je Lev. Na Evropskom prvenstvu Nemačka će igrati u Grupi C sa Ukrajinom, Poljskom i Severnom Irskom.

Na spisku su golmani Manuel Nojer (Bajern Minhen), Bernd Leno (Bajer Leverkuzen) i Mark-Andre ter Štegen (Barselona). Odbrambeni igrači: Džerom Boateng (Bajern Minhen), Emre Džan (Liverpul), Jonas Hektor (Keln), Benedikt Hevedes (Šalke), Mats Humels (Borusija Dortmund/Bajern Minhen), Škodran Mustafi (Valensija), Sebastijan Rudi (Hofenhajm) i Antonio Rediger (Roma). Fudbaleri sredine terena: Karim Belarabi (Bajer Leverkuzen), Julijan Dreksler (Volfsburg), Sami Kedira (Juventus), Džošua Kimič (Bajern Minhen), Toni Kros (Real Madrid), Mesut Ozil (Arsenal), Marko Rojs (Borusija Dortmund), Leroj Sane (Šalke), Bastijan Švajnštajger (Mančester junajted), Tomas Miler (Bajern Minhen), Julijan Brandt (Bajer Leverkuzen) i Julijan Vejgl (Borusija Dortmund). Napadači: Mario Gece (Bajern Minhen), Mario Gomes (Bešiktaš), Andre Širle (Volfsburg) i Lukas Podolski (Galatasaraj).