Predsednik Teniskog saveza Rusije Šamil Tarpiščev rekao je danas da je moguće da nekada najbolja teniserka sveta Marija Šarapova, koja je pala na doping testu, više nikad ne zaigra.

-Ona je stvarno u lošoj situaciji. Nije sigurno da li će nastaviti karijeru – rekao je Tarpiščev za R-Sport.

Tarpiščev je ranije izjavio da bi Šarapova mogla da se vrati na vreme na teren kako bi predvodila ruski tim na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ali je sada promenio mišljenje.

Povezana vest:  Troicki sutra protiv Rosola startuje na turniru u Hamburgu

Šarapova je u martu priznala da je pala na doping testu na Otvorenom prvenstvu Australije u januaru, pošto su njeni rezultati bili pozitivni na meldonijum, supstancu koju je Svetska anti doping agencija (WADA) početkom godine stavila na listu zabranjenih.

Ona je tvrdila da je iz zdravstvenih razloga uzimala meldonijum i da nije znala da je ta supstanca na listi zabranjenih. Šarapova je suspendovana, a saslušanje je trebalo da se održi ove nedelje.

Povezana vest:  Đoković bez šansi protiv Zvereva u finalu Rima

Tarpiščev je ranije ove nedelje rekao da saslušanje možda neće biti održano pre juna. Meldonijum se koristi kod bolesti srca i utvrdjeno je da povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji.

WADA je 11. aprila saopštila da je prihvatljivo prisustvo manje od jednog mikrograma meldonijuma u uzorcima sportista koji su testirani pre 1. marta, pošto još ne može da ustanovi koliko se ta supstanca zadržava u organizmu.

Povezana vest:  Ivanović osvojila turnir u Tokiju