dzon_isner_polufinaleATP VIMBLDON

JOŠ JEDAN REKORD ISTORIJSKI REKORD: Izner i Mahut prekinuli pri 59-59 u petom setu!

 

Amerikanac Džon Izner (19. igrač sveta) i Francuz Nikolas Mahut (148. na ATP) ušli su u istorijske knjige svetskog tenisa kao teniseri koji su odigrali najduži meč ikad zabeležen u Open-eri.

Započeli su svoj meč prvog kola Vimbldona u utorak i prekinuli ga na početku petog seta zbog mraka. A taj peti set nije završen ni u sredu, te je prekinut zbog mraka kod neverovatnog rezultata 59-59 u petom, odlučujućem setu u kojem, naravno, nema taj breka.

Povezana vest:  US OPEN 2013, Jankovićeva i Lučić Baroni u osmini finala dubla

U trenutku prekida meča (kod rezultata 6-4, 3-6, 6-7(7), 7-6(3), 59-59) igrači su na terenu broj 18 proveli deset sati, od čega samo sedam sati i šest minuta otpada na peti set.

To je najduži meč ikad odigran u istoriji tenisa, a prethodno je rekord držao meč između Francuza Fabriija Santoroa i Arnauda Klemonta na Roland Garrosu 2004. koji je trajao šest sati i 33 minuta. Tako je samo peti set između Iznera i Mahuta duži od prethodno rekordno dugačkoga između dvojice Francuza.

Povezana vest:  Aleksandra Krunić deklasirana na početku Montreala

Osim dužine meča, Izner i Mahut su oborili i brojne druge rekorde, kao što je broj naduže odigranih gemova u petom setu (zasad njih 118), kao broj postignitih asova.

U trenutku prekida meča Izner je ostvario neverovatnih 98 asova, a Mahut četiri manje, čime su obojica oborili prethodni rekord u vlasništvu hrvatskog tenisera Ive Karlovića 78 asova u jednom meču (Dejvis Kup 2009. protiv Češke).

Povezana vest:  Srbija povela protiv Francuske u polufinalu Dejvis kupa