Tomas-Berdych_1ATP VIMBLDON

 

Berdih izbacio Federera u četvrtfinalu Vimbldona!

 

 

Čeh Tomaš Berdih napravio je najveće iznenađenje u muškom delu Vimbldona pobedom nad braniocem titule Rožerom Federerom.

Berdih je slavio sa 6:4, 3:6, 6:1, 6:4, čime je stigao do treće pobede na Federerom u karijeri u 11. meču. Zanimljivo da je Berdih dobio njihov prvi susret, na Olimpijskim igrama 2004. godine u Atini, nakon tog toga je Švajcarac uknjižio osam uzastopnih uspeha, a ovo je Berdihu druga uzastopna pobeda, naravno, i najveća. Ne samo najveća protiv Federera, već i najveća u karijeri, iako je ranije ove godine igrao i polufinale Roland Garrosa. Inače, Berdih je Federera dobio i na ovogodišnjem ATP Masters 1000 turniru u Majamiju.

Povezana vest:  WTA TORONTO, Jelena Janković i Katarina Srebotnik u četvrtfinalu

Berdih je pobedu apsolutno zaslužio. Postigao je sedam direktnih poena više od Švajcarca, napravio i pet neiznuđenih grešaka više, ali sve to ukazuje na činjenicu da je više napadao, bio je aktivniji i bolji kad je bilo najvažnije.

Prva tri seta bila su dosta mirna. U prvom setu je Čeh napravio brejk u sedmom gemu, a Federer nije imao niti jednu brejk loptu. U drugom je Federer oduzeo početni udarac suparniku u drugom gemu, a svoj je sigurno čuvao, bez brejk lopte Berdiha. Ali, češki teniser je projurio trećim setom, a daleko najuzbudljiviji bio je četvrti.

Berdih kod rezultata 2:2 nije iskoristio brejk-priliku. Potom je Federer u šestom gemu propustio 0-40 i još jednu šansu, ukupno četiri break-lopte. U sedmom gemu je Berdih je realizovao drugu šansu za brejk, a kulminacija uzbuđenja dogodila se kada je servirao za pobedu u 10. gemu,. Stigao je do 40:30, meč lopte, ali se Švajcarac u maniri prvog igrača sveta i šestostrukog pobednika Vimbldona izvukao sa sjanim poenom, a još jednim takvim stigao je do brejk-lopte i prilike za povratak u meč. Berdih mu je ponudio i drugi servis, ali je Federer vratio forhendom u mrežu! Dva poena kasnije je Berdih realizovao drugu meč loptu.

Povezana vest:  Troicki bez iznenađenja, Cicipas bolji u Melburnu

Do danas najveći uspeh na Vimbldonu bilo mu je četvrtfinale 2007.

Federer je ostao na šest titula u Vimbldonu, odnosno ukupno 16 u karijeri. Na ovom turniru u All England Clubu nije bio uverljiv. Već u 1. kolu je gubio 2-0 u setovima protiv Alehandra Falje, a Kolumbijac mu je servirao i za meč. Potom je u drugom meču Federer teško, u četiri seta svladao našeg Iliju Bozoljca, a tek nakon toga je odigrao dva meča u svom stilu i dobio ih u tri seta. Ali, u četvrtfinalu je naleteo na raspoloženog Tomaša Bedriha, koji će za finale igrati protiv Novaka Đokovića koji je savladao Jen Sun Lua.

Povezana vest:  AO 2013, REZULTATI, ŽENE, Srpkinje uspešne na startu Australijan opena

Dodajmo da je ovo prvi puta nakon 2002. godine da je Federer ostao bez finala u Wimbledonu. Tada je u 1. kolu izgubio od Marija Ančića.