rafael_nadal_pehar_vimbldonATP VIMBLDON
Rafaelu Nadalu drugi Vimbldon u karijeri
Španac Rafael Nadal, prvi teniser na svetu, osvojio je drugi Vimbldon u karijeri. U finalnom meču je pobedio Čeha Tomaša Berdiha sa 6-3, 7-5, 6-4.
Ovim slavljem je Nadal došao do četrnaeste uzastopne pobede u Londonu: osvojio je Vimbldon 2008. godine nakon pobede u epskom finalu protiv Federera u pet setova, a prošle je godine otkazao dolazak na „svetu travu“ zbog povrede. Ali, nova godina na travi u Londonu je donela novo slavlje za Španca.
Pobeda posle dva sata i petnaest minuta igre donela je Nadalu i osmu Grand Slam titulu u karijeri. Jednom je bio najbolji na Australian Openu, dva puta u Wimbledonu i pet puta u Roland Garrosu.
Berdih je, pak, igrao prvo finale na nekom od Grand Slam turnira, a prva šansa da ugrabi jedan takav pehar verovatno je unela u njegovu igru nešto više nervoze u odnosu na mečeve protiv Federera ili Đokovića. Ali, Nadal je bio od prvog poena na visini zadatka, te je još jednom odigrao meč s malim brojem grešaka, gušeći sve žešće suparnika kako je meč odmicao.
U prvom setu je od 3-3 Nadal vrlo brzo završio set u svoju korist (6-3) uz dva breaka. U prvom gemu drugog seta Berdih je imao najveću priliku u meču na servis suparnika. Stvorio je tri brejk-prilike, ali nijednu nije realizovao. U tom drugom setu je i najbolje servirao, ali je opet pokleknuo u završnici deonice. Kod 6-5 je Nadal napravio novi brejk i tako poveo sa 2-0 u setovima.
I u trećem setu je opet Berdih došao prvi do brejk-prilike, ali je i tada bio neodlučan da preuzme potpuni rizik u tom poenu. I ta je šansa ostala samo statistički podatak, te je u servis-gemu gde je trebao ostati u meču Čeh napravio novi propust.
Poklonio je nekoliko poena, a u zadnjem ga je Nadal sjajnom forhend dijagonalom prošao na mreži, te zasluženo došao do pobedničkog pada na travu i proslave nove Grand Slam titule.
U meču Berdih nije iskoristio nijednu od četiri brejk-prilike, dok je Nadal iskoristio četiri od šest. Bio je to njihov jedanaesti međusobni dvoboj. Nadal sada ima 8-3, kao što ima i sedam pobeda zaredom.
Povezana vest:  Voznijacki kritikovala WTA: Bila sam primorana da igram