janko_tipsarevic_trening_1ATP LOS ANĐELES

Janko Tipsarević u polufinalu, na redu Kveri

 

Janko Tipsarević (Srbija) – Markos Bagdatis (Kipar) 2:0 (6:3, 7:5)

 

Drugi reket Srbije Janko Tipsarević, 46. na ATP listi, u meču četvrtfinala sastao se sa Markosom Bagdatisom (Kipar). Janko i Bagdatis su se sastajali dva puta i oba puta je Kipranin slavio (2005.  2:0 (6:4, 6:4) i 2007. 2:0 (6:3,6:4)). Ovoga puta Tipsarević je za 100 minuta pobedio Kipranina sa 2:0 u setovima (6:3, 7:5). U narednom meču, polufinalu Janko će igrati protiv Sema Kverija.

Pri rezultatu 3:2 za Janka već u narednom gemu, na servis Bagdatisa Tipsa je imao tri brejk lopte ali se sa dva poena Kipranin vratio u igru i već u tom, šestom poenu u gemu Janko je strpljivo igrao i na kraju poveo sa 4:2 u prvom setu. Već na narednom servisu Janko je povećao prednost na 5:2 i bio je na korak da uzme prvi set Bagdatisu, u njihovom trećem susretu na terenu. Posle 37 minuta igre Janko je osvojio prvi set.

Povezana vest:  Venus Vilijams osvojila titulu u Vuhanu

Već na startu drugog seta na servisu je bio Markos Bagdatis ali je narvozno ušao u drugu deonicu meča što je Janko uspeo da iskoristi i odmah napravio brejk. Naredni gem nije doneo veće iznenađenje, Janko nije dozvolio a pri rezultatu 30:40  Janko je imao šansu da poveća prednos na 3:0 u gemovima ali je Kipranin uspeo da dođe do izjednačenja a zatim i do prednosti i smanjuje na 2:1 u gemovima, u drugom setu.

Pri rezultatu 3:1 Janko je imao šansu za brejk (30:40) ali se Markos opet izvukao.naime, Janko je, kada je lopta više u igri imao šanse za osvajanje poena ali se i ovoga Bagdatis izvukao, imao prednost ali je Janko stigao skraćenu loptu i poentirao. Ipak, Kipranin je spasao svoj servis I smanjio rezultat na 3:2 ali sa brejkom zaostatka. A u narednom gemu, servis Tipsarevića, Bagdatis vraća brejk (3:3).

Tokom celog meča Janko se izuzetno dobro kretao po čitavom terenu mada se, možda, malo više izvlačio na forhend umesto da koristi bekhend.

Povezana vest:  Nadal preokretom do pobede u 1000. meču u karijeri

Bagdatis je preuzeo, lagano, inicijativu i poveo sa 5:4, na servis Janka Bagdatis je imao set loptu ali je Janko sa dve druge servis lopte uspeo da se izvuče iz nepovoljne situacije i zadrži gem (5:5). U tom gemu Kipranin je imao i dve lopte, poena, koje je poklonio Tipsi. Već u narednom gemu Janko je poveo sa 0:30 a u tom trenutku Bagdatis pravi i četvrtu duplu servis grešku i srpski teniser void sa 0:40. Sa tri brejk lopte Bagdatis se odlučuje na jak servis što i postiže (as udarac) ali zatim pravi još jednu duplu servis grešku što Janku donosi još jedan brejk (6:5).

Na korak do ulaska u polufinale Janka je delio njegov servis. Kipranin je poveo (0:15) ali je Janko na drugi servis izjednačio (15:15) a zatim i vodi sa 30:15. Za pasivnost Janka na terenu Kipranin kažnjava poenom i izjednačuje rezultat (30:30). Ipak, Tipsa se budi i posle 99 minuta Tipsarević ima prvu meč loptu i odmah je iskorišćava.

Povezana vest:  ATP MADRID, Đoković i Nadal u finalu, Teniski divovi na skeneru

Janko je, inače već igrao na turniru u Los Anđelesu 2006. i ispao je u drugom kolu, a sada se nalazi u polufinalu.

-Drago mi je što sam završio meč u dva seta i napravio brejk u pravo vreme. Igrao sam dobro i to je rezultiralo ulazak u polufinale. Sa Semom sam već igrao i nadam se da će neko navijati za mene – rekao je Janko uz osmeh, odmah posle meča.

U polufinalu Janko Tipsarević igra protiv durgog nosioca na turniru Sema Kverija (SAD). Do sada su se Kveri i Janko samo jedanput sreli na terenu a Janko je izgubio od Amerikanca.

U drugom polufinalu igraće pobednici mečeva Endi Marej (1, Velika Britanija) – Alehandro Falja (Kolumbija) i Felisijano Lopez (4, Španija) – Džejms Blejk (SAD).

Ulaskom u polufinale Tipsarević je osvojio 90 ATP poena i 31.860 dolara a eventualnim ulaskom u polufinale inkasiraće 150 ATP poena kao i 58.850 dolara dok osvajanje turnira donosi 250 ATP poena i 111.950 dolara.