janko_mec_treci_danDAVIS CUP, SRBIJA – ČEŠKA

Tipsarević: Presudan prvi dan

 

Utemeljivač renesanse srpskog tenisa na startu novog milenijuma- Janko Tipsarević. Turbina koja je mnogo toga pokrenula pod našim nebeskim svodom, kada je tenis u pitanju, Tipsarević je od kako se pojavio na svetskoj sceni, najpre kao junior, zatim profesionalac, neprestrano bio i ostao u žiži ne samo medija, već celokupne javnosti, posebno dece i tinejdžera, čiji je idol postao rano, dok je i sam bio u tim godinama. Harizma, borbenost, hrabrost, istrajnost su samo neki od mnoštva osobina koje ga krase i kojima on ukazuje mladima kojim putem treba da idu kroz život. Tipsarević je do sada odigrao 42 meča za Srbiju u Davis cupu, od toga zabeležio 30 pobeda. U Davis cup vodama debitovao je 24. maja 2000. godine u Maroku sa 15 godina i 337 dana i time postao najmlađi učesnik u istoriji Devis kupa, njegov rekord je oborio Bangladežanin Hosain 2003. godine.

Kako procentualno ocenjuješ šanse za prolazak u finale sva četiri učesnika polufinala, Srbije, Češke, Francuske i Argentine?

-Ne mogu procentualo po reprezenatacijama da ocenjuem, ali mogu po duelima. Kad je u pitanju meč Srbija – Češka tu bi dao 60 posto šansi našoj reprezentaciji i 40 posto Češkoj. U susretu Francuske i Argentine, u slučaju da ne igra Del Potro smatram da je Francuska blagi favorit i dajem im 55 posto šanse. Ipak četiri sandrardna igrača Francuske imaju povrede – Lodra, Beneto, Conga neće igrati, sve to će uticati i na sastav ekipe, samim tim i rezultat. Argentina ima Nalbandijana koji može i svakoga da dobije i od svakoga da izgubi. Videćemo! – objašnjava Tipsarević.

Povezana vest:  US open: Ðoković odbranu titule kreće od Baene

Koliko tebi kao reprezentativcu znači podrška sa punih tribina Beogradske arene!?

-Znači jako puno! Razgovarao sam sa ljudima iz Teniskog saveza Srbije i kažu da se Arena puni dobrom brzinom. Priznajem bio sam skeptik da će prodaja karata ići dobro, obzirom kakva je posećenost bila u prethodnom meču. Razlog što smo ovaj put na dobrom putu da Arena bude ispunjena do poslednjeg mesta je pristupačna cena karata. Čitao sam komentare posle poslednjeg meča koji smo imali u Areni i svi su se svodili na isto, karte su bile skupe i nepristupačne. Mislim da je sadašnja cena karata od 1000 dinara zaista pristupačna i ukoliko ne bude puna Arena razlog ću videti u tome da ili naši ljudi više ne prate tenis ili ne žele da bodre svoje tenisere. Za 1000 dinara gledaćete šest igrača iz top 40 na planeti, od toga četiri igrača iz top 10 najboljih na svetu: Đokovića, Berdiha u singlu i Zimonjića i Dlouhija u dublu i stvarno ne može manje od ove cene. Pozivam publiku da dođe i da nas podrži u ovom istorijskom meču, jer ovo je nešto što se ne dešava često, ne igra se svake godine polufinale Svetske grupe – jasan je Tipsarević.

Povezana vest:  Blog Jelene Janković: Pozdrav svima iz Beograda :)

Gde su prednosti Srbije, a gde Češke u polufinalu u Beogradu?

-Slične smo reprezentacije, jer oba tima imaju izuzetno  jaku prvu tablu i dosta dobar dubl. Ne podcenjuem ni Viktora, ni mene, ni Stepaneka, ali  biće interesantno kako će poroteći prvi dan. Novak igra izuetno dobro, u velikom je usponu forme,  Stepanek je dobio jedan ili dva meča tokom cele američke turneje, ali bio je i odsutan sa terena zbog povrede i ovo je njegov povratak na teren. Mi smo uvek računali na dubl, ne mogu reći kao sigurna poen, ali smo računali da smo favoriti.

Sada izuzetno jak protivnički dubl Berdih – Stepanek. Neću reći da su favoriti, ali biće to otvoren meč sa kim god od nas Zimonjić bude igrao.

Povezana vest:  Zimonjić i Nestor zaustavljeni u polufinalu

-Koliko slab rezultat Čeha u Njujorku može da utiče na njihovo samopouzdanje u Beogradu?

Ne može uopšte, čak šta više oni će zbog toga što su razočarali svojim rezultatima u Njujorku doći, uslovno rečeno gladniji u Beograd, da se iskupe za svoje loše igre, jer svi su izgubili u prvim kolima, pogotovo što se  Berdiha tiče koji je zaista imao kiks na US Openu, ali dešava se da imaš ili loš dan ili neugodnog protivnika, nema pravila. Sigurno je da je Berdih jedan od najkonstantnijih igrača ove sezone i jedino je dobro što oni neće imati mečeva do početka Davis cup meča sa nama.

Svaki poen je bitan, a koji će da bude odlučujući u polufinalu Srbija – Češka?

-Dubl će biti jako bitan i mislim da će biti jako bitan prvi dan, odnosno šta neko od nas bude uradio u meču sa Berdihom. Ako uspemo da ga dobijemo Berdiha prvog dana, smatram da smo na ekstremno dobrom putu da pobedimo – zaključio je Tipsarević.