Nadal_095Nadal: Menjao bih sistem bodovanja za ATP listu

 

Najbolji svetski teniser, Španac Rafael Nadal (24), izjavio je da bi uveo dvogodišnje razdoblje kao osnovu merenja ATP-renkinga, po uzoru na golf.

Izjavio je to nakon što je odigrao golferski dvoboj u paru s prijateljem i profesionalnim španskim golferom Sergijem Garcijom. Nastupila su dvojica prijatelja na profesionalno-amaterskom turniru Castellon Mastersu.

-Bodovanje za ATP listu unutar dvogodišnjeg prethodnog perioda bilo bi daleko prihvatljivije i pravednije od aktuelnog, jednogodišnjeg. Tenisere bi takva praksa oslobodila pritiska i stresa – rekao je osvajač poslednjih triju Gren Slem turnira ove godine.

-Znam da je svaka promena komplikovana. Imamo Tour koji je fantastičan jer stvara jako puno novca. To je, jasno, vrlo bitan faktor. Imamo, međutim, i Tour na kojem igrači i igračice ne rade ništa drugo osim što cirkulišu na potezu teren-hotel- teren. Nije retka pojava da se igrač teže povrede ili da se razboli i začas ispadne iz Topa 100. Nije normalno, na primer, da se Rodžer Federer povredi sutra i da se nakon šestomesečnog oporavka vrati na 80. mesto ATP liste. Treba nam pravedniji i humaniji sistem. Da je kao u golfu, ne biste morali da igrate iz nedelje u nedelju da biste branili vlastiti status. Ali, znam da je sve to što govorim samo sanarenje. Sport kojim se bavim ne dopušta opuštanje, ne dopušta ležernost. Morate da se takmičite svake nedelje i redovno ići do maksimuma. Nakon svakog težeg turnira trebam dve i po nedelje odmora kod kuće u Palma de Majorci da bih se fizički i mentalno oporavio. Naravno, za to se vreme zapravo i ne odmaram, nego opet treniram. Vrlo malo vremena provodim bez treninga. Uspeo sam da spojim par dana nakon pobede na US Openu.-. rekao je Nadal.

Povezana vest:  Đoković: Čudno je što nema Nadala i Federera

-Prošle sam godine zbog toga platio svoj danak, a bojim se da će se isti proces ponoviti opet. To su okolnosti koje prate sport. Svatko od nas ima pravo na razdoblje loše forme ili pauze zbog prezasićenosti. Bez obzira na sve, uživam u najboljoj sezoni života.

Na kraju, Nadal je prokomentarisao svoju trenutno superuverljivu poziciju najboljega svetskog tenisaera.

Povezana vest:  WTA OKLEND, Ðie bolja od Penete

-Skupio sam veliku bodovnu zalihu jer sam pobedio na tra turnira iz Gren Slem kategorije. Moram da priznam da je to više nego što sam mogao da sanjam. Da mi je neko pre pet godina rekao da ću osvojiti tri uzastopna Gren Slema u istoj godini, ne bih mu poverovao.