Aleksandra Krunić 333!

 

aleksandra_krunic_333Briljantan start takmičarske 2010. u režiji mlade srpske teniserke, 16 – godišnje Aleksandre Krunić. Prvi turnir u karijeri nagradnog fonda 50.000 dolara, prvi turnir u sezoni 2010. i prva titula „pedesetica“ za mlađanu Aleksandru. Osvajanjem titule u kineskom Kuanžou Krunićeva je napravila skok od 238 mesta na WTA listi i od danas (11. januar 2010.) zauzima 333. poziciju na svetu.

Velika nada srpskog i svetskog tenisa do trofeja u Kini stigla je odigravši osam uzastopnih mečeva, jer je do glavnog takmičenja morala kroz kvalifikacije.

-Nisam očekivala ovakav rezultat, definitivno. Rešila sam da odputujem na ovaj turnir pet dana pre leta za Kinu. Roditelji, sestra i trener su me ispratili sa nadom da ću proći kvalifikacije. Još uvek ne mogu da verujem da odlazim sa turnira sa pobedničkim trofejom. Jako sam ponosna na sebe, s obzirom da sam ovde bez trenera, u pratnji njegove devojke koja mi pruža neopisivu podršku i to mi daje veliko samopouzdanje – kaže Krunićeva.

Sjajan rezultat iz Kuanžua Aleksandri je doneo i specijalnu propusnicu za turnir koji se ove nedelje igra takođe u Kini u mestu Pingguo za nagradni fond od 25.000 dolara, a na kome je Aleksandra bila prijavljena za kvalifikacije. Prvi meč u glavnom takmičenju Krunićeva će igrati protiv Grkinje Eirini Georgatou.

-Turnir u Pingguou ću igrati kako mi telo dozvoli, pošto sam se povredila i jako sam umorna, jer sam u Kuanžou vezala osam uzastopnih mečeva. Mislim da je meč sa Bojanom u polufinalu bio finale pre finala, toliko sam ostavila snage i nerava u njemu, da ću mišiće oporaviti tek za Fed kup meč Srbija – Rusija koji igramo 6. i 7. februara u Areni. Jedva čekam susret sa kolegincama iz reprezentacije, svim članovima našeg tima i dolazak u Beograd – zaključila je Krunićeva.

Povezana vest:  WTA AKAPULKO, U finalu Erani - Peneta

 

ITF QUANZHOU (CHN) tvrda podloga 50.000 dolara

1.kolo, singl: (1) Bojana Jovanovski – Suchanun Viratprasert (THA) 6:0, 6:1

(q) Aleksandra Krunić – Chin-Wei Chan (TPE) 6:3, 7:6(4)

2.kolo, singl: (1) Bojana Jovanovski – Irena Pavlović (FRA) 6:4, 6:3

(q) Aleksandra Krunić – Naomi Broady (GBR) 7:5, 6:0

Četvrtrfinale: (1) Bojana Jovanovski – (7) Anna Gerasimou (GRE) 6:0 6:4

(q) Aleksandra Krunić – (5) Jing-Jing Lu (CHN) 6:3, 6:1

Polufinale: (q) Aleksandra Krunić – (1) Bojana Jovanovski 6:7(5), 6:3, 7:6(5)

TITULA: (q) Aleksandra Krunić – (8) Yi-Miao Zhou (CHN) 6:3, 7:5

Kvalifikacije

1.kolo: (5) Aleksandra Krunić – Dan Ni Wang (CHN) 6:0, 6:1

2.kolo: (5) Aleksandra Krunić – Sirui He (CHN) 6:1, 6:0

3.kolo: (5) Aleksandra Krunić – Mi-Rae Ham (KOR) 6:0, 6:3

 

Profesionalac od 2008.

Aleksandra Krunić je jedna od najperspektivnijih mladih teniserki današnjice, talenat kome svetski teniski stručnjaci prognoziraju blistavu profi karijeru. U svet “belog sporta „ zakoračila je septembra 2000.godine u Moskovskoj školi tenisa “Spartak” čiji je član i danas. Od prvog dana je u grupi kod trenera Eduarda Anatoljevića Safonova pod čijim rukovodstvom

Povezana vest:  Radvanska protiv Ane Ivanović u četvrtfinalu

uspešno trenira sada već devet godina. Za to vreme igrajući u Rusiji osvojila je na turnirima 16 prvih, 2 druga i 2 treća mesta. U Srbiji član je TK Crvena zvezda sa kojim je 2008. osvojila titulu seniorskog ekipnog prvaka države.

Do 2008. godine u kojoj je osvojila i profi prvenac, pobedila je na turnirima – Livorno Italija 2007, Maia Portugalija 2007, Pragu, Česka, Wilson Cup 2006, u Harkovu “Memorial M.A. Cernickoj” 2006.

2007. godinu je završila na drugom mestu rang liste u kategoriji 14 under Tenis Europe.

Osvajala je Državna prvenstva SCG i Srbije u kategoriji do 12, 14 godina, a 2008. osvojila je i Državno u dvorani u konkurenciji do 16 godina i Letnje u konkurenciji do 18 godina.

Na prvom odigranom turniru u ITF kategoriji do 18 godina stigla je do titule – Montenegro open 2007. kada je sa ukupno odigranih 6 turnira u ovoj kategoriji dospela do 329. mesta na ITF listi.

Na prvom profesionalnom turniru u karijeri – Prokuplje Open 2008. Krunićeva se okitila prvom profi titulom i time postala najmlađa pobednica ITF Women’s turnira 10.000 dolara u svetu za 2008. godinu u kojoj je igrala i finale ITF turnira u Švedskoj (Kramfors), osvojila ITF turnir Epitok – Mađarska, u dublu osvojila pet ITF titula.

U Fed cup reprezentaciji Srbije Aleksandra je debitovala 26. aprila 2009. u meču protiv selekcije Španije u plej of meču za plasman u Svetsku A grupu kada je Srbija zabeležila ubedljivu i istorijsku pobedu i plasirala se među osam najboljih reprezentacija na planeti.

Povezana vest:  Srpske teniserke razočarane, selektorka ih hvali

Sezonu 2009. započela je u Australiji gde je na juniorskom gren slemu igrala finale dubla. Bila je uz Fed kup tim Srbije na meču u Beogradu protiv Japana gde je sticala iskustvo, odigrala je i polufinale jednog od najjačih juniorskih turnira na svetu – Kopa Gerdau u Brazilu, kao i finale čuvenog Bonfilja u Italiji.

Najbolji rang na ITF listi najboljih juniorski sveta Aleksandra je zabeležila je uoči juniorskog Rolan Garosa 2009. – 17. mesto najboljih juniorki sveta. Učestvovala je na pariskom gren slemu, kao i na Vimbldonu. Sa selekcijom Srbije u konkurenciji do 18 godina u kvalifikacijama za finalni turnir Evropskog ekipnog šampionata ostala je ne poražena kao i ceo srpski tim koji su uz Aleksandru činile: Bojana Jovanovski i Doroteja Erić predvođene trenerom Draganom Zarić. Finalni turnir srpkinje su odigrale u španskoj Ljeidi od 25. do 27. septembra 2009. godine i zauzele treću poziciju.

Na “fjučers” turniru u Prokuplju (jul 2009) gde je branila titulu Krunićeva je stigla do finala singla i osvojila titulu u dublu. Drugu profi titulu osvojila je u Sloveniji (Velenje, 29. avgust 2009) na “fjučersu” nagradnog fonda 10.000 dolara, a zatim je usledio i treći trofej iskovan na “fjučersu” u Dubrovniku (18. oktobra 2009).

U dosadašnoj profi karijeri koja je tek u povoju Aleksandra je zabeležila 31 pobedu i samo osam poraza u singl konkurenciji.