gael_monfis_vimbldon_2010ATP PARIZ

 

Federer propustio pet meč-lopti u polufinalu Pariza protiv Monfisa

 

Francuski teniser Gael Monfis začinio je fantastični polufinalni dan na ATP Masters 1000 turniru u Parizu pobedom nad prvim nosiocem, Švajcarcem Rožerom Federerom 7-6(7), 6-7(1), 7-6(4). U finalu će Monfis igrati protiv Šveđanina Robina Soderlinga, koji je dobio isto dramatični prvo polufinale u pariškoj dvorani Bersi protiv domaće uzdanice Mikaela Lodre 6-7(0), 7-5, 7-6(6) nakon dva sata i 49 minuta igre. Šveđanin je pritom spasio tri meč-lopte, a Monfis ih je protiv Federera spasio čak pet! Slavio je nakon dva sata i 41 minute igre.

Gledaoci su, tako, videli dva fantastična, maratonska polufinala, ukupno čak pet taj-brejkova, dok je onaj šesti set završio rezultatom 7-5. Isto tako, u oba meča su poraženi teniseri osvajali više poena od pobednika. Lodra je imao pozitivni odnos u poenima protiv Soderlinga 124-122, a Federer protiv Monfisa 125-121. Sasvim smo sigurni da ni Lodri niti Federeru ovi podaci ne pružaju ni najmanju utehu. I za Lodru i za Federera je kobna bila ista faza njihovih mečeva, 12. gem trećeg seta. Lodra je tada propustio tri meč-lopte, a Federer još dve više protiv Monfisa. Tako su domaćini vrlo lako po prvi puta u istoriji turnira u Bersiju mogli da imaju francusko finale, ali su isto tako lako mogli da ostanu bez ijednog predstavnika u finalu.

Povezana vest:  AO 2014, Đoković: Vavrinka je zaslužio ovu veliku pobedu

Gael Monfis ponovio je prošlogodišnji uspeh, kada je također bio finalista u Parizu. Tada je izgubio taj brejk trećeg seta od Novaka Đokovića. Poslednji pobednik iz Francuske u Parizu bio je Žo Vilfred Congu pre dve godine. Monfis je savladao Federera prvi puta u njihovom šestom dvoboju. Pariz je jedini Masters 1000 turnir u kalendaru na kojem “čarobnjak iz Basela“ nikada nije bio u finalu. Neće ni ove godine, usprkos tome što je imao pet meč-lopti. Štaviše, do ove godine nije igrao ni polufinale u Parizu, tek je tri puta dogurao do četvrtfinala.

Povezana vest:  Nadal: Malo je verovatno da mogu da pobedim u Melburnu

Federer je u trećem setu dvoboja protiv Monfisa vodio s 4-1, ali se Francuz vratio u život brejkom u sedmom gemu. Nakon što je bio na rubu poraza u 12. gemu, Monfis je sjajno odigrao taj brejk trećeg seta, te je direktno iz servisa realizovao svoju prvu meč-loptu! Soderling će u nedelju igrati svoj prve finale u karijeri na nekom ATP Masters 1000 turniru u karijeri, a Monfis drugi, nakon lanjskog u Parizu. Šveđanin ima 2-0 u pobedama u međusobnim dvobojima, a ovu drugu ostvario je nedavno u Valensiji, kada je dobio četvrtfinalni dvoboj s uverljivih 6-3, 6-2.

Povezana vest:  ATP LISTA, Bez promena u vrhu ATP liste, Đoković i dalje prvi