Američka teniserka Serena Vilijams požalila se da je žrtva „napadnih i ciljanih“ doping testiranja, a doping inspektor napustio je njenu kuću na Floridi bez potrebnog uzorka, preneli su danas američki mediji.

Kako se navodi, doping inspektor je došao u kuću američke teniserke 14. juna u 8.30 časova. Ona nije bila kod kuće, ali je inspektoru dozvoljeno da je sačeka. Kada je Vilijams to čula, kontaktirala je izvršnog direktora WTA Stiva Sajmona.

„Primio sam poruku od Serene, zatim sam je pozvao i ostavio joj poruku. Rekla je da je zabrinuta i postavila mi je neka pitanja oko testiranja van takmičenja“, rekao je on.

Povezana vest:  ATP INDIAN VELS, Viktor Troicki eliminisan

Vilijams se u martu vratila takmičenjima, nakon što je prošlog septembra rodila ćerku. Američka antidoping agencija (USADA) je ove godine pet puta testirala Vilijams na doping, više nego bilo koju američku teniserku.

USADA je navela da to nije bila uobičajena kontrola i provera kretanja, tokom kojeg sportista mora tokom dana da obezbedi sat vremena za testiranje, već nasumično testiranje van takmičenja i neće se računati kao propušteno.

Povezana vest:  Selektor Troicki: Dobra energija AIR Serbia tima Srbije

„Tokom 23-godišnje teniske karijere Serena Vilijams nikada nije bila pozitivna na nedozvoljene susptance, uprkos tome što je testirana više nego bilo koji profesionalni teniser, bilo u muškoj ili ženskoj konkurenciji. U stvari, testirana je četiri puta češće od svojih vršnjaka. Tokom karijere podržavala je, poštovala i bila je podvrgnuta testiranjima. Iako će to voljno nastaviti da radi, nema apsolutno nijednog razloga za ovakav napadan i ciljani tretman“, navela je portparolka Serene Vilijams.

Povezana vest:  Lajović protiv Conge u drugom kolu Australijan opena

Najbolje rangirana američka teniserka, četvrta na WTA listi Sloun Stivens ove godine je testirana jednom, Venus Vilijams, deveta na listi, testirana je dva puta, a 10. teniserka sveta Medison Kiz jednom je morala na testiranje.

Serena Viljams će od 2. jula igrati na Vimbldonu, gde će pokušati da osvoji osmu titulu na tom turniru, ukupno rekordni 24. grend slem trofej u karijeri.