Brojni svetski mediji preneli su izjavu srpskog tenisera Novaka Đokovića da se protivi vakcinaciji i spekulišu da bi to moglo da odloži njegov povratak na teren, kada se nastave takmičenja prekinuta zbog pandemije korona virusa.

Đoković je rekao da je protiv vakcinacije i da ne bi želeo da ga neko tera da primi vakcinu kako bi mogao da putuje na takmičenja.

„Ali ako postane obavezno, šta će se dogoditi? Moraću da donesem odluku“, rekao je Đoković u nedelju tokom razgovora sa srpskim sportistima na Fejsbuku.

Povezana vest:  Đoković protiv Kubota u zoru

„Hipotetički, ako se sezona nastavi u julu, avgustu ili septembru, za šta nisu velike šanse, mislim da će vakcina postati obavezna kada izađemo iz strogih karantina, ali još nema te vakcine. Imam mišljenje o tome, a da li će se ono promeniti u nekom trenutku, ne znam“, naveo je prvi teniser sveta.

Brojni mediji su preneli tu izjavu i spekulišu kako bi Đokovićev stav mogao da utiče na njegov povratak. Navodi se da on ne bi mogao da igra ATP ni grend slem turnire, pa samim tim ne bi mogao da brani prvo mesto na svetskoj rang-listi, ako vakcinacija protiv korona virusa bude obavezna.

Povezana vest:  Troicki u 3. kolu kvalifikacija

Međutim, za sada niko od nadležnih ne pominje obavezno vakcinisanje.

Nekadašnja francuska teniserka Ameli Morezmo rekla je prošlog meseca da takmičenja ne bi trebalo da se nastave dok sportisti ne budu vakcinisani, iako su naučnici u više navrata rekli da bi to moglo da se dogodi tek za godinu dana ili da se ne dogodi uopšte.

Na Đokovićevu izjavu reagovao je i srpski epidemiolog Predrag Kon.

Povezana vest:  Endi Marej odbacio optužbe da ne voli Englesku

„Kao jedan od najvernijih Đokovićevih navijača voleo bih da sam imao prilike da mu približim značaj i ogroman doprinos imunizacija za zdravlje stanovništva. Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći. Majstore, želim ti sve najbolje. Pokušaj ubuduće da izbegavaš direktne odgovore na pitanja u vezi vakcinacije jer imaš ogroman uticaj“, naveo je Kon na društvenim mrežama.

Sva teniska takmičenja prekinuta su do sredine jula, brojni turniri su odloženi ili pomereni, dok je slavni londonski Vimbldon otkazan.