Hrvatski teniseri Ivan i Matej Sabanov pobednici su ovogodišnjeg izdanja turnira Serbia Open u konkurenciji parova.

Oni su u dva seta savladali južnoamerički par, Urugvajca Ariela Behara i Ekvadorca Gonzala Escobara, sa 2-0 (6:3, 7:6).

Za 28-godišnju braću blizance iz Hrvatske ovo je prva titula u karijeri na ATP touru, a na putu ka njoj nisu izgubili nijedan set.

„Ispunio nam se san, ovo je bila neverovatna nedelja. Shvatili smo da igramo odlično od samog početka i tako smo nastavili. Sve deluje kao san za nas. Još nismo svesni da smo pobednici, nije bilo lako predvideti tako nešto”, rekli su momci rođeni u Subotici i dodali:

„Pored osvojenog novca i poena, titula nam pokazuje da smo na visokom nivou. I pre turnira smo pobeđivali pojedine pobednike gren slemovima i ATP turnire na čelendžerima. To nam je pokazalo da treba da budemo strpljivi. Nastavićemo da se trudimo, želimo da igramo gren slemove, na centralnim terenima. Nećemo ovde stati, trud se isplati”.

Povezana vest:  Danas počinje Vimbldon, Đoković i Jovanovski na terenu

Stariji brat im je trener, zahvalni su Novaku

„Imamo veliku porodicu, ukupno nas je četvorica braće. Najstariji brat Aleksandar nam je trener od početka, od kad smo imali 5 godina. Deda nam je napravio teren u dvorištu. Rođeni smo u Srbiji, tamo smo živeli 15 godina i preselili se u Osijek. Bilo nam je teško finansijski, naša mama je morala da ode u Hrvatsku da radi da predaje u školi. Išli smo u sportsku gimnaziju, počeli sa nastupima na fjučersima, osvojili ih dosta. Posle toga smo počeli da igramo čelendžere”, prepričali su svoje početke.

Prošle godine su upoznali Novaka Đokovića u Beču koji ih pozvao u Beograd da treniraju u njegovom klubu.

„Cele zime smo trenirali u Beogradu, hvala puno Novaku. Ove nedelje smo pokazali da smo lepo trenirali, srećni smo”.

Prisetili su se i teških momenata

Povezana vest:  ESPN: Agasi više nije trener Đokovića

„Sve je počelo da izgleda profesionalno kad smo imali 18 godina, odmah posle srednje škole. Trebalo je da odemo da studiramo na koledž u SAD, sve je bilo gotovo i poslednjeg dana smo odlučili da ipak ne odemo, već da igramo tenis. Maštali smo oduvek o tome da igramo tenis, gledali smo šampione kao što su Novak i Rafa. Želeli smo da to bude naš život. Svaki početak je težak, naročito finansijski. Jedne godine smo bili oko 230. pozicije na listi dublova i hteli smo da igramo u Južnoj Americi, ali nismo imali pare. Išli smo u banku kako bismo uzeli pozajmicu, ali nam nisu dali jer ne radimo. To je za nas uradila tetka. Na prvom turniru smo odmah izgubili, na drugi se nismo plasirali. Na turniru u Riju smo izgubili u drugom kolu i nismo imali para da se vratimo. Ipak smo nekako uspeli i izgleda da se trud isplati. Pare smo počeli da zarađujemo na fjučersima. Spavali smo u kolima da uštedimo i vozili se od turnira do turnira da igramo i zaradimo. Uspeli smo da vratimo pare, ali posle dve godine”.

Povezana vest:  Troicki u osmini finala Rolan Garosa

O idolima

„Gledali smo braću Brajan, oni su nam veliki idoli. Prošle godine smo trenirali sa njima u Slovačkoj, dali su nam dobre savete. Rekli su da imamo potencijal i da treba da se trudimo. I dalje smo u kontaktu, ohrabruju nas, zahvalni smo im. Takođe obožavamo i Nenada Zimonjića, ali ga nikada nismo upoznali. Igrali smo neke turnire gde je i on nastupao, ali nismo pričali sa njim, nažalost, jer nam je i on jedan od idola. Čekamo i dalje na tu šansu”.

Za kraj su naveli da još nemaju sponzorske ugovore, kao i da igraju sa starim reketima Filipa Krajinovića i Lasla Đerea.

PHOTO: Srđan Stevanović/Starsportphoto