agassi_3Andre Agasi ulazi u Tenisku kuću slavnih

 

Iako se službena objava očekuje u četvrtak, sasvim je sigurno da će Amerikanac Andre Agasi biti proglašen novim članom Teniske kuće slavnih u Newportu.

Osmostruki pobednik Grand Slam turnira, najmanje jednom na svakom od četiri takva kroz godinu, biće predstavljen na inauguraciji 9. jula ove godine. Iz same organizacije najavili su u četvrtak posetu javnoj osnovnoj školi u Las Vegasu, čiju je izgradnju finansirao i koja nosi njegovo ime.

Povezana vest:  ATP DUBAI, Zimonjić i Lindšted u finalu

-Valjda ne dolaze da bi mi iščupali srce iz grudi – odgovorio je 40-godišnji Amerikanac u sebi svojstvenom, humorističnom stilu, na novinarsko pitanje oseća li se novim članom Kuće slavnih.

-Verujem da je kuća slavnih definitivna potvrda dostignuća jednog sportiste – dodao je.

Na njegov se ulazak u društvo izabranih tenisera, teniserki i teniskih radnika čeka od 3. septembra 2006. godine, kada je odigrao svoj poslednji takmičarski meč kao ATP-ov profesionalac. Dogodilo se to u trećem kolu US Opena, u porazu od Nemca Benjamina Bekera.

Povezana vest:  AUSTRALIA OPEN 2012, Ðoković rano ujutru počinje odbranu titule

Prvi Grand Slam naslov Agasi osvojio je 1992. godine u Wimbledonu pobedivši u finalu Gorana Ivaniševića. Poslednji je uzeo 2003. godine na Australian Openu, koji je osvajao najviše, čak četiri puta. Dvaput je osvajao US Open, a jednom (1999.) i Roland Garros.

Profesionalac je postao kao 16-godišnjak 1986. godine, koju je završio na 91. mestu ATP liste. Na čelo liste prvi je put izbio 1995. godine, te je poziciju držao ukupno 30 sedmica.

Povezana vest:  VIMBLDON 2013, Del Potro bolji od Ferera, u polufinalu s Đokovićem

Velikoj počasti koja će mu biti ukazana ovog leta očigledno nije naškodilo ni priznanje da se u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka drogirao kristalnim metamfetaminom. Otkriće je to koje je samostalno objavio u autobiografiji „Open“, izdatoj 2009. godine.

U Kući slavnih priključiće se supruzi Štefi Graf, nemačkoj teniserki s 22 Grand Slam naslova, koja je predstavljena 2004. godine. S njom je u braku već deset punih godina.