kimclijsters_pehar_29_54AO 2011

 

Klajsters: Sada me konačno možete zvati Australijanka Kim

 

-Možda se vratim dogodine da branim naslov na Australian Openu – zagonetno je poručila belgijska teniserka Kim Klajsters nakon velikog trijumfa u Melbourne Parku.

Klajsters je u finalu Australian Opena pobedila Kineskinju Na Li 3-6, 6-3, 6-3, te je osvojila svoj prvi naslov u Melbourneu, a ukupno četvrti na Grand Slam turnirima, nakon što je tri puta, 2005., 2009. i 2010. godine, slavila na US Openu.

Na upit hoće li sledeće godine braniti naslov, rekla je: – Nadam se da hoću.

Naime, ranije je rekla da će 2011. godina biti njena poslednja puna sezona na Touru. Možda njen odgovor sugeriše da bi 2012. godinu mogla igrati selektivno.

Kim je odmah nakon meča zaplakala od sreće. Objasnila je i zašto.

-To su bile suze radosnice. Preplavila su me osećanja jer je meč bio pun intenziteta, do zadnjeg poena, a onda odjednom dođe kraj. Naprosto osetite veliko olakšanje i preplave vas emocije. Ili je u pitanju bila još uvek lagana neverica da je gotovo i da sam uspela okrenuti meč na svoju stranu.

Povezana vest:  Ðoković ubedljiv protiv Džumhura za drugo kolo Dohe

U Melbourneu je 2004. godine izgubila finale od sunarodnice Žastin Enan, a još četiri puta je bila zaustavljena u polufinalu.

-Sada napokon osećam da me možete zvati Australijanka Kim, jer sam osvojila titulu – rekla je Klajsters, aludirajući očigledno i na popularnost koju je “tamo dole“ stekla dok je bila u vezi s australijskim najboljim teniserom Lejtonom Hjuitom.

-Čak i kada nije uvek sve išlo dobro, ovde ste me svi maksimalno podržavali i na tome sam vam jako zahvalna.

Potom je pogledala prema Na Li.

-Nadam se da ćemo imati još puno ovakvih utakmica. Po mogućnosti, u još pokojem finalu na Grand Slam turnirima.

Povezana vest:  WTA HERTOGENBOŠ, Nastavlja se padanje Dinare Safine

Na Li je igrala svoj prvi večernji meč ove godine u Melbourne Parku. Ipak, s obzirom na vrlo toplo veče, uslovi nisu bili bitno drugačiji od onih na koje je navikla ovih dana, odnosno, teren nije bio puno sporiji kao u većini ostalih večeri, kada se temperature dosta spuštaju i usporavaju podlogu.

-Mislim da sam odigrala jako dobar meč, ali je Kim bila bolja. Šteta da se ne igra samo jedan set u tenisu – našalila se Na Li.

Njeno finale pobudilo je zanimanje kineske javnosti, koja inače baš i ne mari za tenis. Barem ne za “pravi“, tamo je još uvek stolni tenis daleko popularniji. Ali, Kineska državna televizija procenjuje da je oko 15 miliona Kineza gledalo žensko finale iz Melbournea.

-Kineski fanovi bili su spremni da podele svoja osećanja i radost, bili su spremni za veliku proslavu. Samo nas je jedan korak delio od pobede – rekao je voditelj Kineske državne televizije.

Povezana vest:  Nadal priznanje kolega tenisera

Klajsters i Li nisu igrale nikakve “prljave igre“ pre meča. Naprotiv, viđene su kako se međusobno šale i smeju se jedna drugoj. Ali, Kineskinja je na terenu u nekoliko navrata pokazala svoju uobičajenu nervozu. Nakon što je u sedmom gemu drugog seta izgubila servis, obratila se glavnoj sutkinji.

-Molim vas, možete li reći kineskim navijačima da prestanu da me uče kako se igra tenis!

Reagovala je na konstantne povike koji su joj trebali biti iskaz podrške kao “dokrajči je“ ili “sredi je“, a kasnije “smiri se“. Ali, očigledn joj je sve to odmagalo, a ne pomagalo.

Isto tako, u jednom trenutku obrušila na svog supruga i trenera:

„Prestani da vičeš na mene!“