Ono što su teniski klub Crvena zvezda i Data Driven Lab započeli polovinom oktobra 2022. u još jačem tempu i organizaciji nastavljaju u sezoni 2023. Nova prilika igračima koji se bore u prvoj fazi profesionalnog tenisa, igračima koji i studiraju, ali koji krče i profi teniske staze pruža se na terenima na Karaburmi kroz međunarodne turnire za seniorke i seniore iz UTR serije, sa nagradnim fondom 100.000 dolara u dve nedelje takmičenja za obe konkurencije od 10. do 23. aprila gde će se za trofej namenjen šampionima boriti 40 teniserki i tenisera. Od 2021. na svetskoj sceni pojavio se UTR (Universal Tennis rating) format turnira koji uključuju sve rang liste (ATP, VTA, ITF i Tennis Europe) pored UTR rang liste.

UTR je uvodno takmičenje za velike profesionalne i čine ga igrači ranga od 200. do 1000. na ATP i WTA listama i izuzetno je značajno za igrače koji se probijaju na profi sceni.

„Sa zadovoljstvom možemo da potvrdimo da ćemo ove godine u našem klubu, Crvenoj zvezdi organizovati dva UTR turnira tokom kojih će takmičarima biti podeljeno 100.000 dolara.  Nije lako doći danas do plasmana u glavna takmičenja velikih profi turnira jer su i same kvalifikacije pune igrača koji u svom vlasništvu imaju značajan broj bodova. Zato su ovi turniri od velikog značaja za takmičare koji rade na osvajanju prvih poena i koji su krenuli u svoju profesionalnu priču na teniskim terenima“ – objašnjava direktor TK Crvena zvezda Slobodan Vojinović.

Povezana vest:  WTA SLOVENIJA OPEN, Jelena Janković i Aleksandra Krunić u polufinalu

UTR turniri su prilika da se vidi kvalitetan tenis, mladi igrači, čak i oni koji su jedno vreme pauzirali u karijerama iz raznih razloga, pre svega povreda, a ponovo imaju želju da se takmiče i bore za mesta koja su pre zauzimali na svetskim rang listama. Turnir se igra po grupnom sistemu, 5 grupa po 4 tenisera. Najbolji iz svake grupe će biti polufinalisti i ući u borbu za titulu i pobednički ček. Svaki igrač, učesnik ovih takmičenja mora imati visok UTR rang.

Povezana vest:  Na turniru u Sidneju Janković, Jovanovski i Troicki

Pandemija korone u svim sportovima proizvela je niz promena kako u samom takmičarskom sistemu, tako i bodovnim. Taj teški period naših života poljuljao je ekonomiju celog sveta i samim tim je profesionalni put svakog sportiste učinio skupljim i težim. Upravo zbog svih tih okolnosti nastao je UTR sistem takmičenja kako bi pomogao igračima da dobiju šansu da se bore za svoje mesto pod teniskim suncem, a Srbija je jedna od prvih zemalja u Evropi koja je ove turnire ubacila u svoj kalendar odmah nakon što je UTR Pro teniska turneja zvanično krenula sa relizacijom projekta januara 2021. godine. “Zvezda je oduvek bila mesto gde su re rađali igrači velikog kalibra, gde su se brusili i pripremali za profi izazove. Jedan od naših prioritetnih zadataka su turniri svih kategorija, kako domaće scene, tako  međunarodne. Pored ITF juniorskih i Tennis Europe, sada su TK Crvena Zvezda i Data Driven Lab sa UTR takmičenjima napravili jednu celinu koja ima šta da pruži igračima u razvoju i bude im mesto sa kojeg su krenule njihove velike teniske karijere. Naredne dve nedelje tereni Zvezde će biti ispunjeni jakim takmičarskim tenisom i to je ono što nam je večni cilj i zadatak, što nas ispunjava i za to radimo neprestano celu godinu. Vredno je napomenuti da se ova takmičenja prenose Live Streamom u Americi i Aziji i da je prošle godine preko 70.000 gledalaca pratilo zanimljive mečeve” –  ističe Vojinović.

Povezana vest:  Ivanović pobedom startovala na turniru u Indijan Velsu

 Pored takmičara iz inostranstva na terenima Zvezde kroz UTR takmičenja boriće se i veliki broj domaćih teniserki i tenisera među kojima i osvajači državnih prvenstava.

“Idealna prilika da osvoje vredne poene, ali novac sa kojima mogu dalje praviti planove za letnju sezonu. Kod kuće, na domaćem terenu, bez avio i hotelskih troškova UTR turniri na Zvezdi su sjajna prilika koju naši mladi igrači ne trebaju da propuste” – zaključio je direktor TK CZ Slobodan Vojinović.

Foto: TKCZ