Marej u finalu AO posle pobede nad Čilićem
Andrew_Murray_action_2Britanski teniser Endi Marej plasirao se u finale Otvorenog prvenstva u Melburnu pošto je danas pobedio 14. igrača sveta Marina Čilića iz Hrvatske sa 3:1 u setovima (3:6, 6:4, 6:4, 6:2).
U meču koji je trajao tri sata i dva minuta, Marej je izgubio prvi set sa 3:6, što je bio njegov prvi izgubljeni set na turniru. Britanac je u petom gemu drugog seta napravio brejk i izjednačio na 1:1, da bi u trećem posle dva brejka potpuno preokrenuo na 2:1.
Marej je u četvrtom setu potpuno dominirao i stigao do drugog grend slem finala u karijeri. Prethodno je igrao u finalu Ju Es opena, 2008. godine, ali je tada Rodžer Federer bio uspešniji (3:0).
Marej, koji je četvrti na ATP listi, na će u finalu igrati protiv boljeg iz duela prvog tenisera sveta Rodžera Federera i Žoa Vilfreda Conge, 10. na ATP listi.
Marej je do sada 10 puta igrao sa Federerom i pobedio je na šest mečeva, dok je sa Congom odigrao tri meča i dva puta je slavio.
On će pokušati da postane prvi Britanac osvajač grend slem turnira još od Freda Perija 1936. godine.
-Dobro se osećam, ovo je bio dug meč, sa mnogo emocija, drago mi je što sam u finalu. On je pre našeg duela odigrao tri meča u pet setova i svi su mislili da bi mogao biti umoran. Početak meča je bio važan, nije krenulo kako treba, ali sam u nastavku uspeo da preokrenem – rekao je Marej posle meča.
Marej je poručio i da će bez obzira na protivnika, pokušati da osvoji titulu u Melburnu.
-Zadovoljan sam, zbog ovoga naporno trenirate. Rodžerovi uspesi sve govore. Prošle sezone je odigrao sjajno, igrao je u sva četiri grend slem finala. Ako budem igrao protiv njega moraću posebno da se potrudim – rekao je Marej.
-Conga je jedan od najzanimljivijih igrača zbog atletskih sposobnosti i načina na koji igra. Ima sjajne rezultate na ovom turniru… Biće teško. Federer je, međutim, iskusniji od njega – dodao je Britanac.
Tokom meča sa Čilićem Marej je imao problema sa leđima, ali rekao je da ne očekuje probleme u finalu. Do polufinala Britanac nije izgubio nijedan set.
-Ovo je moj najbolji nastup na grend slemu. Četvrtfinale protiv Rafaela Nadala je bilo sjajno, a veći deo večerašnjeg meča sam dobro odigrao. Dobro se osećam, biću spreman za finale – rekao je Marej.
Povezana vest:  Lajović odličan na startu Rolan Garosa