slavlje_jj_i_vranesFED KUP, SRBIJA – RUSIJA 1:1

Jankovićeva pobedila za izjednačenje

 

Srpski reket broj jedan – Jelena Janković pobedila je Alisu Klejbanovu sa 2:1 u setovima (4:6, 6:4, 6:0) i Srbiji donela izjednačenje od 1:1 u meču sa Rusijom u prvom kolu Svetske grupe Fed kupa.

Poen Rusiji, četvorostrukom osvajaču Fed kupa, donela je Svetlana Kuznjecova, koja je pobedila Anu Ivanović sa 2:0 (6:1, 6:4). Nedeljni program počeće u 14 sati duelom Jankovićeve i Kuznjecove, posle čega bi snage trebalo da odmere Ivanovićeva i Klejbanova. Meč će se završiti duelom dublova u kome će, prema najavama, Srbiju predstavljati Jankovićeva i Ivanovićeva, a Rusiju Vera Duševina i Anastasija Pavljučenkova.

jelena_jankovic_lopticaDuel Jankovićeve i Klejbanove trajao je dva sata i 18 minuta, a završen je sjajnom serijom reprezentativke Srbije od 11 osvojenih gemova uzastopce. Prvi set JJ izgubila je I sve je ličilo na početak krajai na drugi poraz. Ipak, Jelena se uzdigla iz “pepela” i napravila fenomenalan rezultat a 10.000 gledalaca u Areni bili su oduševljeni Jeleninom igrom. Mnogi čak i iznenađeni.

-Ovo je velika pobeda za mene, igrala sam možda i moj najbolji tenis ove godine. Igrala sam kao kada je Jelena bila prva na svetu. Stekla samopouzdanje i kada sam krenula nije mogla da me zaustavi – rekla je nasmejana Jankovićeva odmah posle meča.

Prethodno je osma teniserka sveta izgubila prvi set u kome je imala velikih problema sa servisom. Pri prvom servisu Jankovićeva je osvojila samo 36 odsto poena, a pri drugom tek 33 odsto. Zato i jeste osvojila samo jedan gem na svoj servis, što je Klejbanova iskoristila i povela sa 1:0 u setovima, iako je Jankovićeva dva puta imala brejk prednosti. Prvi brejk u drugom setu napravila je Klejbanova, 31. teniserka sveta, koja je ubrzo povela sa 4:1.

Povezana vest:  ATP HALE, Troicki i Kjudineli eliminisani u dublu

Činilo se tada da će Rusija povesti sa 2:0, ali je usledila neverovatna serija Jankovićeve, koja je posle 10 osvojenih gemova u nizu stigla do prve pobede u tri susreta sa Klejbanovom.

-Imala sam veliku želju da pobedim, ali sam se na početku mučila. Klejbanova je izuzetno nezgodna protivnica, nisam mogla da uđem u igru. Posle sam krenula na sve ili ništa što se i isplatilo – navela je Jankovićeva, koja je na meč sa Rusijom došla iako je prvobitno odustala od nastupa u Fed kupu zbog problema sa leđima.

Ruska teniserka Alisa Klejbanova priznala je da je u drugoj polovini večerašnjeg meča sa Jelenom Janković potpuno izgubila kontrolu nad igrom.

-Potpuno sam izgubila kontrolu nad igrom. Borila sam se u trećem setu, ali bilo je suviše teško – rekla je Klejbanova na konferenciji za novinare.

Povezana vest:  Pliškova dominantno do titule u Brizbejnu

alisa_klejbanova_fed1Klejbanova je objasnila da je ranije pobeđivala Jankovićevu, ali da nikada nije igrala “protiv ovakve Jelene“.

-Teško je igrati protiv Jelene Janković, jer je ona među 10 najboljih teniserki sveta – dodala je Klejbanova.

Selektor ruske reprezentacije Šamil Tarpiščev, ipak, pohvalio je Alisinu borbenost.

-Jelena je shvatila da će da izgubi, ako nešto ne promeni i pomerila se sa zadnje linije. Alisa je morala da igra mnogo bliže mreži… Treba imati u vidu da Jelena nije napravila nijednu grešku od sredine drugog seta – rekao je Tarpiščev.

On je objasnio da je Svetlana Kuznjecova pobedila Anu Ivanović u prethodnom meču jer je „igrala svoju igru i nije dozvolila da je Ana poremeti“.

Pobednica drugog meča JJ presrećna je jer je donela važan bod Srbiji u FED kupu.

-Stvarno sam srećna. Teško je objasniti. Publika mi je pomogla, naročito u teškim trenutcima. Moja igra je postajala sve bolja kako je meč odmicao – rekla je Jankovićeva na konferenciji za novinare u beogradskoj Areni.

Ona je dodala da Klejbanova igra „čudan tenis“ i da loptice nisko odskaču.

-Ponosna sam na sebe što sam uspela da preokrenem rezultat. Nisam se zaustavljala, što je bilo veoma bitno i na kraju sam uspela da je pobedim. Nije bilo lako, bila sam umorna – rekla je Jankovićeva.

Povezana vest:  Đoković: Pobeda za moju zemlju i ljude koji pate

Teniserka Srbije je istakla da je dobila „neku energiju“ i da nije želela da izgubi, a da je publika inspirisala i motivisala da pobedi kada je u drugom setu gubila sa 1:4.

jelena_jankovic_fed_2-Malo me sada bole noge, što je normalno. Trenirala sam dva dana od kada sam došla u Beograd. Umorna sam. Ipak, ulazim sa velikim samopouzdanjem u naredni meč i nadam se da ću uspeti da donesem Srbiji još jedan bod – rekla je Jankovićeva.

Selektor Fed kup reprezentacije Srbije Dejan Vraneš kazao je da je zadovoljan rezultatom 1:1 posle prvog dana. Prvi meč izgubila je Ana Ivanović od Svetlane Kuznjecove sa 2:0.

-Niko nije želeo više da pobedi od Ane. Međutim, noge joj nisu radile, nije se najbolje snašla protiv Kuznjecove. Imala je svoje šanse, ali dve sporne lopte u tako teškom meču, nisu baš zgodne. Sutra je novi dan i kao optimisti ulazimo u naredne mečeve – rekao je Vraneš.

On je dodao da Srbija nema uigran dubl, jer su Ana i Jelena igrale samo jednom u Budimpešti.

-Pokušaćemo da uradimo sve u singlovima, a ukoliko bude odlučivao dubl…o tome ćemo kasnije razmišljati – rekao je Vraneš.

Naredni meč Srbija i Rusija igraju sutra u 14.00 kada se sastaju Ana Ivanović i Alisa Klejbanova.