Jelena Janković: Volim kada igram za svoj narod

 

jelena_jankovic_fed_2Osma teniserka sveta Jelena Janković pobedila je danas Svetlanu Kuznjecovu sa 2:1 (6:3, 4:6, 6:3) i reprezentaciji Srbije donela vođstvo nad Rusijom od 2:1 u prvom kolu Svetske grupe Fed kupu.

Ana Ivanović je juče izgubila od Svetlane Kuznjecove sa 0:2 (1:6, 4:6), ali je izjednačenje Srbiji donela Jankovićeva savladavši Klejbanovu sa 2:1 (4:6, 6:4, 6:0). Jankovićeva je danas uspela da ostvari i novu pobedu, ukupno 22. u 28 dosadašnjih singl mečeva u Fed kupu. Kuznjecovu, prvu igračicu četvorostrukog šampiona Fed kupa, Jankovićeva je savladala posle dva sata i 15 minuta igre. Prvi set rešila je zahvaljujući seriji od četiri osvojena gema uzastopce što joj je donelo vođstvo od 5:1. Kuznjecova je uspela da nadoknadi jedan brejk zaostatka, ali ne i da se poptuno vrati u igru.

Drugi set, ipak, pripao je Kuznjecovoj, četvrtoj teniserki sveta, iako je Jankovićeva u drugom gemu imala jednu, a u četvrtom još dve prilike za brejk. Kuznjecova, aktuelna šampionka Rolan Garosa, uspela je tada da se spasi i do izjednačenja od 1:1 stigne zahvaljujuchi brejku u devetom gemu, jedinom u drugom setu. Jankovićeva je prva stigla do brejk šanse i u trećem setu, ponovo u drugom gemu u kome nije uspela da iskoristi tri prilike. Servis protivnici, međutim, Jankovićeva je uspela da oduzme u šestom gemu i ubrzo je povela sa 5:2. Prve dve meč lopte imala je već u osmom gemu na servis Kuznjecove, ali je slavlje moralo da pričeka. Samo do sledećeg gema, kada je Jankovićeva sačuvala servis za konačnu pobedu, iako je Kuznjecova imala dve brejk prilike.

Povezana vest:  Marej potvrdio učešće na turniru Kvins kluba u Londonu

Jankovićeva je, ipak, na kraju stigla do pete pobede u dosadašnjih 10 susreta sa Kuznjecovom i Srbiju dovede na korak od aprilskog duela sa SAD u polufinalu Fed kupa.

Ruska teniserka Svetlana Kuznjecova izjavila je danas, posle meča, da su nijanse odlučile pobednika njenog današnjeg duela sa Jelenom Janković u kome je srpska igračica slavila sa 2:1 u setovima.

-Jelena je igrala dobro i stabilno. U drugom setu sam igrala svoj najbolji tenis, u trećem je Jelena bila težak protivnik i bilo je teško boriti se. Male stvari odlučuju pobednika u ovakvim duelima, a ja sam imala odličnu protivnicu – rekla je Kuznjecova na konferenciji za novinare posle poraza.

Povezana vest:  JU ES OPEN 2011, Meč Đoković i Tipsarević na program posle 21 sat

Kuznjecova je istakla i da atmosfera u beogradskoj Areni jeste koristila Jankovićevoj, ali da nije bila presudan faktor.

-Jeste mnogo lakše kada publika navija za tebe, a ne protiv, ali uspela sam da se koncetrišem na igru – kazala je četvrta teniserka sveta. – Teško je reći koje male stvari odlučuju pobednika. U trećem setu bila sam ubeđena da sam odservirala as, a sudije su dosudile aut. Posle sam bila nervozna i ljuta i to je sigurno uticalo na moju igru.

Teniserka Srbije Jelena Janković izjavila je da je meč protiv Ruskinje Svetlane Kuznjecove bio težak i da joj je drago što je donela još jeda poen Srbiji u Fed kupu.

-Bio je to izuzetno težak meč. Kuznjecova je dobro igrala. Bilo je lepih poena. Drago mi je što sam uspela da donesem još jedan bod Srbiji. Ja sam uradila što je bilo do mene – rekla je Jankovićeva na konferenciji za novinare.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA ATP ŠTUDGARTA, Pašanski startovao pobedom

Prema njenim rečima, nije isto kada igra u Fed kupu i turnire po svetu.

-Normalno je da sam umorna i da me sve boli. Isrpljena sam psihički, jer ne igram za sebe nego za svoju zemlju i svoj narod – rekla je Jankovićeva.

-Ovi mečevi protiv dobrih igračica iz Rusije mi mnogo znače. Daju mi samopouzdanje za nastavak sezone. Želim da budem što bolja, to je moj cilj. Nadam se da će ova sezona biti bolja nego prošla – rekla je Jankovićeva i objasnila da ponovo želi da se vrati u sam vrh.

Ona je dodala da ne radi sa trenerom Rikardom Sančezom od Otvorenog prvenstva Australije, da želi za sada sama odučuje i da nema kome da se dokazuje osim sebi.

-Mogu samo da uživam i da pokušam da budem još bolja. Videćemo kako će biti. Ne razmišljam koliko poena branim na turnirima, već da igram svoju igru – rekla je Jankovićeva.