federer_pariz_1_2011

ROLAN GAROS

Federer: Ovo je moj rođendanski poklon Nadalu

Španac Rafael Nadal u petak je imao stvarno puno razloga za sreću i zadovoljstvo. Proslavio je 25. rođendan, plasirao se po šesti puta u karijeri u finale Roland Garrosa i zasad zadržao prvo mesto na ATP listi

Nakon što je Nadal u prvom polufinalu obeležio svoj rođendan pobedom nad Endijem Marejom 6-4, 7-5, 6-4, u finalu mu se pridružio njegov najveći rival u karijeri Rodžer Federer, koji je sa 7-6(5), 6-3, 3-6, 7-6(5) u fenomenalnom meču svladao Novaka Đokovića, te mu je naneo prvi poraz ove godine nakon 41. uzastopne pobede, a 43 ukupno, računamo li i kraj prošle godine. Time je Federer sprečio siguran Đokovićev skok na prvo mesto svetskog poretka u ponedeljak, što bi se dogodilo u slučaju pobede našeg asa.

Povezana vest:  Nadal u osmini finala

-Puno sam trenirao u celoj karijeri za ovakve trenutke i ovakve mečeve. Bio je golemi pritisak i Đoković je stvarno igrao jako dobro. Ova moja pobeda je možda i rođendanski poklon Nadalu, jer je on izgubio sva četiri meča koja je igrao protiv Đokovića ove godine. Igraću u finalu protiv Rafela Nadala, mog najvećeg rivala u karijeri. To su trenuci za koje se živi! – radosno je rekao Federer posle meča.

Povezana vest:  ATP ČELENDŽER KARAŠI, Poraz Pašanskog i u singlu

Što se tiče meča s Đokovićem, Švajarac je posebno apostrofirao prvi set, u kojem je spasio dve set-lopte servirajući kod 4-5, a onda je u taj-brejku nadoknadio zaostatak 5-4. Pomogao je tada Đoković s tri neiznuđene greške u nizu…

-Prvi set je bio monstruozan. U drugom smo obojica bili umorni s obzirom na strašan tempo igre u prvom setu.

Đoković je ove godine ostvario 41 pobedu. Za jednu je ostao kratak od rekorda Amerikanca Džona Mekinroea, koji je 1984. godinu otvorio sa 42 pobede. Ukupno ih je Đoković upisao 43 zaredom, računajući i dve u finalu Davis Cupa prošle godine. Apsolutni rekorder ipak ostaje Argentinac Giljermo Vilas sa 46 uzastopnih pobeda 1977. godine.

Povezana vest:  DAVIS CUP FINALE 2010, Đoković pobedio, Srbija izjednačila u finalu Dejvis kupa

-Rekao sam Novaku na mreži, a voleo bih to podvući i sada, ti njegovi rekordi su fenomenalni, iako nisu najbolji jer su neki drugi igrači ostvarili malo bolje. Ali, u današnja vremena surovog profesionalizma, kada je igra fizički toliko zahtevna, ono što je ostvario Novak Đoković je neverovatno – zaključio je Federer.