novak_djokovic_forhend_vimbldon

VIMBLDON 2011

Đoković u finalu, pobedio Congu 3:1

 

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale gren slem turnira u Vimbldonu savladavši danas u polufinalu Francuza Žoa-Vilfrida Congu sa 3:1 u setovima – 7:6 (7:4), 6:2, 6:7 (9:11), 6:3.

Ovom pobedom Đoković će od ponedeljka preuzeti prvo mesto na svetskoj rang listi, a u borbi za trofej na Vimbldonu čeka boljeg iz drugog polufinalnog duela u kojem danas igraju branilac titule Španac Rafael Nadal i Britanac Endi Marej.

Meč protiv Conge predstavljao je istinsku demonstraciju vrhunskog tenisa. Dva majstora „belog sporta“ nisu se štedeli u nastojanju da se domognu finala, s tim što je Srbin bio pod dodatnim pritiskom zbog mnogo većeg uloga.

Đoković, međutim, nijednog trenutka nije pokazao da će ga „moranje“ u trci za čelnom pozicijom ATP liste sputati u današnjem duelu. Igrao je, može se reći, maestralno, upravo na nivou prethodnih mečeva kada je harao na većini turnira od početka sezone.

Povezana vest:  VIMBLDON 2011, Kvitova: Bila sam nervozna, a sad sam ostala bez teksta

Francuz je bio dostojan akter promocije Đokovića u svetskog broja jedan. Nakon što je eliminisao Rodžera Federa u četvrtfinalu, kada je briljirao, Conga je i danas pružio odličnu igru, dugo odolevajući svim naletima srpskog tenisera.

Đoković je nakon tesno dobijenog prvog seta bio dominantan u drugom, a raspoloženi protivnici najviše aplauza zaslužili su u trećem setu.

Vođena je izjednačena i uzbudljiva borba do samog kraja seta, uz bezbroj majstorskih udaraca i efektnih poena. Međutim, ono što je viđeno u trećem gemu diglo je gledalište na noge, jer su i Đoković i Conga prosto leteli terenom i na kraju obojica završili na zemlji, a poen je pripao Francuzu.

Srbin je nakon brejka i vođstva od 6:5 servirao za pobedu, ali je Conga uzvratio i potom nakon prave drame u taj-brejku zasluženo dobio set i vratio se u meč. Đoković u taj-brejku nije iskoristio dve meč lopte, pri vođstvu od 6:5 i 8:7.

Sve je, međutim, nadoknadio u trećem setu. Brejkom je poveo sa 2:0 i u nastavku smirenom, preciznom igrom diktirao odgovarajući tempo, a Conga se mučio tražeći protivoružje za eventualni preokret.

Povezana vest:  Jusein Bolt predaje pehar pobedniku Rolan Garosa

Zahuktalog Đokovića ipak ništa nije moglo da zaustavi. Strpljivo je kontrolisao igru, pravovremeno osvajao poene i kada je poveo sa 5:2 bilo je jasno da je na korak od trijumfa.

Servirajući za pobedu Đoković je iskoristio treću meč loptu i posle tri sata i sedam minuta velike borbe i izvanrednog tenisa okončao je meč za plasman u finale i ostvarenje dečačkog sna.

Može se reći da je u današnjem polufinalu Vimbldona bilo i simbolike. Đoković je, naime, prvu gren slem titulu u karijeri 2008. na Australijen Openu osvojio savladavši u finalu upravo Congu, a sada je preuzeo svetski teniski tron pobedom nad istim protivnikom.

Beograd ‘stajao’ iščekujući  Đokovićev istorijski trijumf

Meč Novaka Đokovića i Francuza Žoa Vilfreda Conge u centru je pažnje Beograđana koji na trgovima i u kafićima u centralnom delu grada preko malih ekrana i video bimova prate svaki poen našeg tenisera.

Povezana vest:  Pobednici adidas KIDS OPEN-a u Teniskoj akademiji Nikole Pilića, Najbolji uče od najboljeg

Utisak je da su građani srpske prestonice trenutno zaboravili sve brige i da je većina preokupirana dešavanjima na Vimbldonu podržavajući najboljeg srpskog tenisera u  istorijskom pohodu na prvo mesto liste najboljih igrača sveta. Prolaznici koji su se slučajno zatekli na ulicama žure kućamai da ne bi propustili deo atraktivnog teniskog duela.

Starija gospođa s cegerom, u prolazu konstatuje da je bilo „5:4 za Congu kada je kretala sa pijace“.

„Žurim kući da odgledam meč do kraja“, kaže ona.

Među navijačima, koji su se „načičkali“ po kafićima je i jedna Ruskinja sa sinom.

„Obožavam Novaka Đokovića. On je najbolji teniser na svetu“, rekla je Anja Ivanovna.

I njen sin, petogodišnji Semjon, obučen u majicu sa srpskom zastavom i natpisom „Srbija“ iz sve snage navija za Đokovića.

„Ajde, Nole“, viče mališan u trenutku kada je Đoković iskoristio drugu set loptu i poveo sa 1:0 u setovima.