nole_vimbldon_radost._1

VIMBLDON 2011

Novak Đoković pobedio Rafaela Nadal u finalu

 

NOVAK ĐOKOVIĆ (SRBIJA) – RAFAEL NADAL (ŠPANIJA) 3:1 (6:4,6:1,1:6,6:3)

 

Srpski teniser Novak Đoković postao je danas šampion najstarijeg teniskog turnira – Vimbldon, pošto je u finalu pobedio Rafaela Nadala iz Španije sa 3:1 u setovima (6:4, 6:1, 1:6, 6:3). On je samim plasmanom u finale obezbedio sebi prvo mesto na svetskoj rang listi (ATP), koja će biti objavljena sutra. Nadal je pao na drugu poziciju.

Povezana vest:  Ðoković: Hoću medalju u Londonu

Bio je ovo 28 međusobni duel Đokovića i Nadala, a Španac vodi sa 16:12 u pobedama. Đoković je međutim vezao pet uzastopnih trijumfa. Đokovicu je ovo prvi trofej na Vimbldonu, ukupno 26 u karijeri.

Početak finalnog meča u 125. izdanju Vimbldona obeležila je izjednačena igra i siguran servis obojice tenisera. Prvu priliku da oduzme protivnikov servis imao je Đoković u desetom gemu. On je to iskoristio, došao do brejka i poveo sa 1:0 u setovima.

Đoković je nastavio u istom ritmu, pa je posle 33 minuta igre u drugom setu, uz nova dva brejka, poveo sa 2:0. Srpski teniser oduzeo je Nadalu servis u drugom i šestom gemu, a potom odlično servirao za 6:1 u gemovima drugog seta.

Povezana vest:  Troickom 18 meseci suspenzije zbog kršenja doping pravila

Nadal je Đokovićevu dominaciju uspeo da prekine u trećem setu, kada je, uz brejk u drugom i šestom gemu, smanjio na 1:2 u setovima. Srbinu je opao procenat uspešnosti prvog servisa, što je Španac iskoristio da sa 6:1 dobije set i vrati neizvesnost u meč.

Četvrti set doneo je mnogo uzbuđenja, pošto je Đoković posle brejka poveo s 2:0, ali je Nadal uspeo da već u narednom gemu smanji na 2:1 i vrati se u igru.

Povezana vest:  Krunić: Samo sam htela da što duže ostanem na terenu

Odlučujući momenat dogodio se u osmom gemu, kada je Đoković oduzeo Nadalov servis za 5:3. On je potom dobro servirao i iskoristio prvu meč loptu za istorijsku pobedu u karijeri.

Novak Đoković je postao 71. osvajač Vimbldona.

Rafael Nadal dva puta je bio pobednik tog turnira, 2008. i 2010. godine.