Gemax Open 2010
Prvog dana glavnog turnira Zlatanović i Slović eliminisani u dublu
Zlatanovic_i_SlovicU završnici trećeg dana turnira Tretorn Serie + Gemax Open 2010 odigrani su mečevi prvog kola glavnog turnira između Čeha Lukaša Rosola i Nemca Bjorna Paua, i između američkog tenisera Brendana Evansa i Švajcarca Mihaela Lamera. Na samom kraju trećeg takmičarskog dana posle uzbudljiva tri seta, takmičenje na Gemaxu u kategoriji dublova završili su i Arsenije Zlatanović i Aleksandar Slović koji su izgubili od hrvatskog para Lovro Zovko i Mario Ančić uprkos odličnoj igri i osvajanju prvog seta.
Rezultati:
Singl:
Lukaš Rosol (Češka) – Bjorn Pau (Nemačka) 6:7, 7:6, 6:0
Brendan Evans (SAD) – Mihael Lamer (Švajcarska) 2:6, 2:6
Dubl:
Julijan Rajster (Nemačka) i Grega Žemlja (Slovenija) – Nikola Ćaćić i Dušan Lajović (Srbija) 7:6, 6:3
Aleks Bogdanović (Velika Britanija) i Mihail Kukuškin (Kazahstan) – Dastin Braun (Jamajka) i Martin Slanar (Austrija) – 7:6, 5:7, 6:10
Mladi srpski igrači Aleksandar Slović i Arsenije Zlatanović nisu uspeli da se plasiraju u drugo kola turnira u konkurenciji dublova jer su ih, posle velike borbe u meču koji je trajao 66 minuta, savladali Mario Ančić i Lovro Zovko iz Hrvatske sa 2:1, po setovima 3:6, 6:3, 10:8. U prvom setu, pri rezultatu 4:3 u korist domaćih igrača, Slović i Zlatanović prave brejk na servis Zovka za vođstvo od 5:3 što je bilo dovoljno za osvajanje prvog seta. U osmom gemu drugog seta, Hrvati na servis Zlatanovića koriste drugu brejk loptu za vođstvo od 5:3. U narednom gemu, Ančić je bio siguran na servisu za konačnih 6:3. Prvi poen u super taj-brejku osvojio je srpski dubl. Drugi, ujedno i najlepši poen u čitavom meču, pripao je Ančiću i Zovku. Posle meča Ančić je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu na turniru sa kog ima predivne uspomene iz 2002. i dodao da veruje da će mu učešće na turniru Gemax Open 2010 biti odskočna daska za  povratak na svetsku scenu, kao što je to bio pre osam godina. O svojim protivnicima u današnjem dubl meču rekao je da su počeli odlično i da im je podloga poznatija nego njemu i Zovku, ali da je njihovo iskustvo prevladalo. Zaniljivo je da su i Ančić i Zovko osvojili titulu na prvom čelindžeru na Gemaxu, Ančić u singlu, a Zovko u dublu, u paru sa Dušanom Vemićem.
Srpski igrači Arsenije Zlatanović i Aleksandar Slović posle meča su želeli pre svega da se zahvale organizatorima, Aleksandru Boliću, direktoru turnira i predsedniku TK Gemax Đorđu Antelju na ukazanoj prilici koja se retko pruža – wild card za učešće na beogradskom čelindžeru. Zlatanović je rekao da mu je veliku čast pričinila mogućnost da stane na teren sa igračem kao što je Ančić, a Slović je dodao da su igrali dobro i da su zadovoljni s obzirom na to da nisu bili favoriti.
Program sutra
Na sutrašnjem programu koji počinje od 10:30 sati igraće se preostali mečevi prvog kola u sing i dubl konkurenciji. Posle 1:30 sutra posle podne, prvi nosilac čelindžera na Gemaxu, osvajač titule na ovom turniru 2006. godine, Janko Tipsarević, sastaće se u prvom kolu takmičenja sa Nemcem Simonom Štadlerom koji je u glavno takmičenje stigao iz kvalifikacija. Štadler (26 godina) je najbolji rang u karijeri ostvario pre godinu dana kada je stigao do 140. pozicije na svetu, trenutno je 228. Igra levom rukom, a profesionalac je od 2002. godine. U kvalifikacijama za Gemax Open 2010 savladao je Srbina Đurđevića, Hrvata Škugora i Čeha Mertla. Na Australijan Openu Štadler je stigao do finala kvalifikacija, ali je zaustavljen u završnici od Južnoafrikanca Andersona.
Član TK Gemax, mladi Nikola Ćaćić koji je za glavni turnir čelindžera na Gemaxu dobio wild card, u prvom kolu igraće sa kvalifikantom iz Češke Janom Minarom. Dvadesetosmogodišnji Minar se nalazi na 244. poziciji ATP liste, a najbolji rang zabeležio je pre dve godine kada je stigao do 177. pozicije na svetu. U 2009. osvojio je jedan fjučers i igrao dva finala čelindžera.
Kasnije popodne, ne pre 16:30 sati, prošlogodišnji finalista turnira MT:S Open 2009 powered by Sony Ericsson Slovak Dominik Hrbati sastaće se sa Jamajčaninom Dastinom Braunom koji je od rođenja (1986.) do desete godine živeo u Nemačkoj. Na čelindžeru u Bergamu prošle nedelje obojica su stigla do polufinala. Na ATP turniru u Johanesburgu Braun je pre dve nedelje u prvom kolu savladao beogradskoj publici poznatog Švajcarca Marka Kjudinelija koji je upravo na Gemaxu igrao prošle i 2004. godine.
Predstavnici Srbije igraće sutra i mečeve u dubl konkurenciji. Ilija Bozoljac će se u paru sa Britancem Džejmijem Delgadom sastati sa poljskim dublom Tomaž Bednarek – Mateuš Kovalčik, trećim nosiocima na turniru. Bozoljac je osvojio titulu u dublu na Gemax Openu 2003. godine u paru sa Nenadom Zimonjićem.
U poslednjem meču dana u dubl konkurenciji beogradska publika biće u prilici da na terenu vidi i Škotlanđanina Džejmija Mareja koga pamtimo po tome što je osvojio titulu na Vimbldonu u konkurenciji miks dubla 2007. godine u paru sa Jelenom Janković. Džejmi je stariji brat daleko poznatijeg i uspešnijeg Endija Mareja, četvrtog igrača sveta u singlu, ovogodišnjeg finaliste Otvorenog prvenstva Australije. Džejmi će u paru sa zemljakom Džonatanom Marejem u prvom kolu dublova odmeriti snage sa hrvatsko-nemačkim parom Ivan Dodig – Frank Mozer.
Povezana vest:  Gledalac sa bakljom na kratko prekinuo finale Nadal - Ferer