janko_tipsarevic_lopticaGEMAX OPEN 2010

Sutra na terenu Tipsarević, Bozoljac i Krajinović

 

BEOGRAD, 16. februar 2010. godine – Drugog dana glavnog turnira Gemax Open 2010 u kasnim večernjim satima odigrana su četiri dubl meča koja su zaokružila dan pun iznenađenja u kom su prvi, drugi i treći nosioci izgubili mečeve prvog kola.

Ilija Bozoljac je u paru sa engleskim igračem Džejmijem Delgadom savladao poljsku kombinaciju Tomaž Bednarek i Mateuš Kovalčik u dva taj brejka rezultatom 7:6, 7:6. Kasnije je stariji brat Endija Marija Džejmi u paru sa Britancem Džonatanom Marejem poražen od hrvatsko-nemačkog dubla Ivan Dodig, Frank Mozer sa 2:0, po setovima 4:6, 6:7. drugi nosioci na ovogodišnjem čelindžeru na Gemaxu u kategoriji dublova Italijani Alesandro Moti i Danijele Braćali poraženi su od Iva Alegra iz Švajcarske i Mihalja Pšišježnija rezultatom 6:3, 6:2.

U toku sutrašnjeg teniskog dana na Gemaxu će nastupiti trojica bišvih osvajača titule na ovom turniru – Mario Ančić (2002.), Janko Tipsarević (2006.) i Roko Karanušić (2008.), kao i srpski igrači Ilija Bozoljac i Filip Krajinović.

Mlada i najveća nada srpskog muškog tenisa Filip Krajinović u prvom kolu čelindžera koji se ove nedelje igra na terenima TK Gemax za nagradni fond od 125.000 dolara + H sastaće se sa osmim nosiocem turnira, Indijcem Somdevom Devarmanom.

Filip Krajinović se sa nepunih osamnaest godina nalazi na 365. mestu ATP liste, a najbolji rang je zabeležio 2. novembra 2009. godine kada je stigao do 267. pozicije na svetu. Momak koji je sa četiri godine počeo da se bavi tenisom prvi turnir je osvojio još sa osam godina, u svojoj generaciji je bio neporažen na ETA turnirima, a na samom početku karijere na ITF turnirima (do 18 godina) je čim se pojavio 2007. godine tri od četiri turnira zavšio na pobedničkom postolju, a u četvrtom je stigao do finala. U 2008. stigao je do polufinala juniorskih gren slem takmičenja – Vimbldon i US Open i osvojio Astrid Boul u Belgiji. Filip je član Akademije Nika Bolitijerija na Floridi gde je imao je priliku da trenira sa svojim idolom Rodžerom Federerom, kao i sa jednim od najuspešnijih tenisera sveta Pitom Samprasom.

Povezana vest:  FED KUP 2011, Vraneš pozvao i Jankovićevu i Ivanovićevu za Slovačku

Njegov protivnik je Indijac Somdev Devarman, rođen u Asamu u Indiji 1985. godine. U profesionalni tenis se upustio tek pošto je diplomirao sociologiju. Dve godine za redom bio je šampion Univezitetske lige u Americi – 2007. u finalu je savladao Džona Iznera, a 2008. Dž.P. Smita kada je i bio odlikovan najvećim priznanjem na nivou svih Univerziteta u Americi, takozvanim All – American priznanjem. Trenutno je na 141. mestu ATP liste, a najbolji rang ostvario je kada i Filip, 2. novembra 2009. godine – 116. mesto na svetu. Član je Dejvis kup reprezentacije Indije.

Povezana vest:  Lajović zaustavljen u četvrtfinalu turnira u Hamburgu

janko_tipsarevic_2Jedan od najzanimljivijih mečeva prvog kola biće susret dva bivša juniorska prvaka sveta – Marija Ančića i Žila Milera koji su dobro poznati beogradskoj publici. Ančić je osvojio prvi čelindžer na Gemaxu 2002. godine, dok je Miler na ovom turniru igrao 2003. Najbolji rang Luksemburžanina Milera bilo je 59. mesto na svetu 2005. godine. Igrač koji je nama poznat po tome što je bio prvi junior sveta kada i Janko Tipsarević trenutno se nalazi na 328. mestu na ATP listi. Pad je doživeo prošle sezone kada je nanizao devet poraza u prvim kolima, a od Vimbldona nije ni izašao na teren. Prvi turnir u ovoj godini odigrao je u Nemačkoj, fjučers na kome je stigao do finala, kao i prošle nedelje na čelindžeru u Bergamu.

Splićanin Mario Ančić rođen je 1984. godine, a najbolji rang zabeležio je 10. jula 2006. kada je bio sedmi igrač sveta. U drugom kolu Vimbldona 2002. godine savladao je Federera kada su mu Britanci dali nadimak „Super Mario“ i postao je jedini teniser koji je uspeo da savlada Švajcarca na londonskoj travi sve do čuvenog finala 2008. kada je to učinio i Nadal. Ima prebogatu karijeru iza sebe. Prvi čelindžer osvojio je upravo na Gemaxu 2002, posle čega je nastavio da niže briljatne rezultate na profi sceni. Osvojio je tri ATP titule: 2005 – Den Boš, 2006 – Den Boš i Sankt Petersburg. Odigrao je i osam ATP finala, osvojio je trofej Dejvis kupa sa selekcijom Hrvatske 2005. godine. Bio je polufinalista Vimbldona 2005. godine.

Povezana vest:  Jovanović i Vidojević u finalu dvoranskog prvenstva Srbije

Ilija Bozoljac je pre osvajanja dve čelindžer titule u 2008. stigao iz kvalifikacija do drugog kola glavnog turnira Vimbldona gde je posle velike borbe i 31. odserviranog asa izgubio od Francuza Žikela. U takmičarskoj 2009. (koja je većim delom bila obeležena povredama) odigrao je nekoliko četvrtfinala čelndžera, prošao kvalifikacije za gren slem u Parizu i stigao do finala čelindžera u Notingemu (na travnatoj podlozi), Tiburonu i Noksvilu. Na ATP turniru u Zagrebu 2010. prošao je kvalifikacije, a zatim je na čelindžeru u Bergamu stigao do četvrtfinala.

Njegov sutrašnji protivnik Ivan Dodig je sezonu 2010. počeo na turniru u Dohi gde je izgubio u prvom kolu od Belgijanca Darcisa, ali je zatim prošao kvalifikacije za Otvoreno prvenstvo Australije, u prvom kolu savladao Huan Karlosa Ferera i izgubio u drugom kolu glavnog od Štefana Kubeka. U Bergamu je prošle nedelje stigao do četvrtfinala. U 2009. Ivan je osvojio čelindžer u Sarajevu, igrao finale u Ostravi i Koldingu (Danska).