cetvrtfinale_janko_tipsarevic_1GEMAX OPEN

Janko Tipsarević opravdao očekivanja

 

Srpski Dejvis kup reprezentativac Janko Tipsarević uspeo je da u vrlo neizvesnom meču savlada Čeha Lukaša Rosola i pridruži se Iliji Bozoljcu u polufinalu čelindžer turnira Tretorn Serije Plus – Gemax Open 2010 Nakon više od dva sata igre, prvi nosilac turnira Tipsarević pobedu je izborio rezultatom 2:1 (po setovima 4:6, 7:6(5), 7:5).

Tipsarević je nesigurno otvorio meč – nakon lako osvojenog prvog gema na svoj servis, već u sledećem je dozvolio Rosolu da iskoristi prvu brejk loptu za vođstvo od 2:1. Čeh je do kraja seta bio siguran na svom servisu, ne dopustivši Janku nijednu priliku za brejk. Taj period igre završen je rezultatom 6:4 u korist gostujućeg igrača.

U drugom setu, Janko je počeo bolje da servira i nijednog trenutka nije dozvolio protivniku da mu ugrozi servis. Sa druge strane, Tipsarević je imao dve prilike da napravi brejk, ali nijednu nije iskoristio. O osvajaču seta odlučivalo se u taj brejku u kome je Tipsarević poveo sa 2:0, a nakon nekoliko preokreta i mini-brejkova sa obe strane, Janko je sigurnim servisom set priveo kraju – 7:6 (5).

Povezana vest:  ČELENDŽER BUENOSAIRES, Pobeda Ćirića na startu

U odlučujućem setu do rezultata 4:3 u korist Čeha obojica su bila izuzetno sigurna na svoj servis, ali je u osmom gemu Rosol (trenutno 156. igrač na ATP listi) došao do brejk lopte, koju je Janko spasao izvanrednim servisom. U jedanaestom gemu, na svoj servis, Tipsarević je propustio tri prilike za brejk, ali četvrtu koristi, nakon kratke razmene udaraca, za 6:5. Sigurnim servisom Janko je došao do dve vezane set lopte: Rosol je prvu spasao direktnim poenom, ali je Begrađanin odmah iskoristio drugu, odličnim servisom.

Povezana vest:  Jankovićeva poražena u polufinalu Nirnbergu

cetvrtfinale_janko_tipsarevicPo završetku meča treći reket Srbije Janko Tipsarević je rekao:

– Rosol je igru potpuno prilagodio ovoj vrsti podloge – sve vreme je napadao i bio agresivan, zato sam u početku imao problema. Međutim, i sam sam bio hrabar kada je bilo važno.

Janka nije krasio napadački stil igre kao u prethodnom meču.

– Rosol je udarao iz sve snage, primorao me je da stojim iza osnovne linije. Nisam odigrao na najvišem nivou, servis me je loše služio, povrede ramena su mi pravile probleme. Jednu sam zalečio, ali nova se pojavila nakon meča drugog kola. U nekim trenucima sam bio previše ofanzivan, u nekim drugim, pak, previše defanzivan – bilo mi je teško da pronađem pravi ritam. Međutim, kako je meč odmicao, počeo sam bolje da igram sa osnovne linije, osećao sam da mogu do brejka i na kraju sam, zaista, i ostvario zacrtano“, rekao je trenutno 37. igrač na svetu.

Povezana vest:  WTA MOSKVA, Jovanovski ubedljivo izgubila od Vere Zvonareve

Do finala i borbe za titulu ostala je samo još jedna stanica, mada jer Janko oprezan bez obzira na ulogu favorita:

– Finale je daleko, ne bih još uvek pričao o tome. Sutra me očekuje najteži protivnik u dosadašnjem delu turnira. Bek ili Karanušić – svejedno je, obojica su odlični igrači.

Lukaš Rosol je posle meča kratko rekao da mu je zadovoljstvo da igra u Beogradu na ovom jako dobro organizovanom turniru, te da se raduje povratku sledeće godine. O današnjem meču rekao je da je igrao dobro, odlično servirao, ali da nije lako igrati protiv domaćeg igrača.