Stosur_US-Open_2011

JU ES OPEN 2011

Stosur trijumfovala na Ju Es Openu

Australijska teniserka Samanta Stosur trijumfovala je na Otvorenom prvenstvu SAD pošto je kasno večeras u finalu savladala Amerikanku Serenu Vilijams sa 2:0 u setovima – 6:2, 6:3. Stosur je osvojila prvi glen-slem, ukupno treći WTA trofej u karijeri, nakon što je prethodno pobedila na turnirima u Čarlstonu i Osaki. Trenutno deseta teniserka sveta od ponedeljka će preuzeti sedmu poziciju na WTA listi.
Do najvećeg uspeha u karijeri Australijanka je došla relativno lako. Pronašla je dobitnu formulu protiv favorizovane Amerikanke igrajući strpljivo i precizno, ali joj je posao olakšala i Vilijams, koja je napravila neuobičajeno veliki broj grešaka.
Snažnim udarcima i sigurnim servisom Stosur je veoma brzo dobila prvi set, da bi u drugom prekretnicu napravila u sedmom gemu kada je brejkom došla do prednosti od 4:3. Vilijams je pokušavala da se vrati u meč, ali joj ništa nije polazilo od ruke, tako da je Australijanka na kraju slavila potpuno zasluženo.
Stosur (27) je prva Australijanka pobednica Ju Es Opena od 1973. godine, kada je trijumfovala Margaret Kort. Poslednja teniserka iz te zemlje koja je pobedila na nekom gren-slem turniru bila je Ivon Gulagong 1980. godine u Vimbldonu.
Titula u ženskom dublu na ovogodišnjem gren-slemu u Njujorku pripala je Amerikankama Lajzel Huber i Lizi Rejmond, koje su u finalu savladale zemljakinju Vanju King i Jaroslavu Švedovu iz Kazahstana sa 2:1 u setovima – 4:6, 7:6 (7:5), 7:6 (7:3).
Finale muškog singla između Srbina Novaka Ðokovića i Španca Rafaela Nadala na programu je sutra od 22 sata po našem vremenu

Povezana vest:  Krajinović eliminisan na startu čelendžera u Bratislavi