nole_ljut

Četojević: Ðoković pobeđuje, jer se zdravo hrani

 

Najbolji srpski i svetski teniser Novak Ðoković napravio je ove sezone jednu od najuspešnijih serija ikada na ATP turu, zahvaljujući između ostalog, i dijeti kojom je iz ishrane izbacio brzu hranu, kao i hleb koji u sebi sadrži gluten. Zaslužan za promenu Ðokovićeve ishrane je lekar nutricionista Igor Četojević, koji je započeo saradnju sa srpskim teniserom prošle godine.

-Dao sam Novaku savete i odredio pravilnu terapiju. Otkako je započeo sa dijetom, konačno je počeo da spava kako treba, prvi put u životu – rekao je Četojević u telefonskom intervjuu Asošiejted presu.

Povezana vest:  SERBIA OPEN 2012, Vimbldonski finalisti na Dorćolu

Od promene režima ishrane, Ðoković je ostvario fantastičan nz od 64 pobede i samo tri poraza ove godine, osvojivši pritom tri gren slem titule.  Četojević je na ideju da pomogne srpskom teniseru došao pre dve godine na Austraklijen Openu.

-Supruga mi je rekla da bi trebalo da pomognem Noletu jer ima problema sa alergijom – kaže Četojević.

Prvi susret Ðokovića i Četojevića dogodio se za vreme četvrtfinala Dejvis kupa jula prošle godine u Splitu, kada je i započela nutricionistička terapija.

-Počeo sam da učim Noleta jednostavnim stvarima, kao što je uzbegavanje da istovremeno jede i priča telefonom. Tako ignorište hranu, koja je ključna za životni proces uopšte – rekao je Četojević u čijoj biografiji piše da je studirao medicinu u Sarajevu, kao i tradicinalnu kinesku medicinu i megnetnu terapiju.

Povezana vest:  Ivan Ljubičić: Povlačim se iz profesionalnog tenisa

-Novak je na terapiju počeo da reaguje veoma dobro, dobio je apetit, prestale su stomačne tegobe i povraćanje posle obroka – rekao je Četojević.

On je napomenuo da je uoči obroka uveo novu praksu „blagosiljanja jela“ jer se time ostvaruje „duhovna veza sa hranom“.

-U kineskoj medicini samopouzdanje dolazi iz stomaka – rekao je Četojević.

On je naglasio da se želja da pomogne Ðokoviću rodila kada je video koliko je srpski as „opčinjen vimbldonskim peharom.“

Povezana vest:  Đoković rutinski preko Sepija do osmine finala US Opena

-Prosto me je dirnula ta Novakova ogromna želja za uspehom,. Kad je bio mali popeo bi se na stolicu i govorio “Ja sam Novak Ðoković, šampion Vikbldona“. Već tada je uspevao da vizuelizuje ono što želi da postane – rekao je Četojević.

On je napomenuo da je prestao sa radom u stručnom štabu Ðokovića posle Vimbldona.

-Vimbldon je bio naš cilj. Ostvarili smo ga i moj posao je time bio završen – rekao je Četojević koji je nastavio sa praksom na Kipru.