polufinale_jankoATP DUBAI, SERIA 500

Istorijska pobeda Janka Tipsarevića, pao Endi Marej

 

Janko Tipsarević – Endi Marej 2:1(7:6, 4:6. 6:4)

 

Na turniru Serije 500 u Dubajiu u drugom kolu sastali su se Janko Tipsarević i End Marej (Velika Britanija). Posle 2:30 minuta Janko je sa 2:1 u setovima (7:6, 4:6, 6:4) dobio Mareja. Srpski teniser nalazi se na 39 poziciji ATP liste dok je Britanac četvrti i treći nosliac na turniru. U narednom kolu Janko će se sastati sa Mihajilom Jućnim iz Rusije.

Do sada, pobedu nad najbolje plasiram teniserom Janko je ostvario nad Endijem Rodikom koji je tada bio šesti na ATP a sada je nad naletima Tipsarevića pao i četvrti tenisera sveta – Endi Marej.

Janko je odlično počeo meč i fenomenalno servirao i zasluženo došao do 5:4 u prvom setu i imao je servis ali je Marej u tom gemu poveo sa 40:0 i vratio brejk prednosti. Poveo je Marej sa 6:5 u prvoj deonici meča a u borbi za opstanak, za taj brek, Janko je perfektno servirao i bez izgubljenog poena otišao u taj brek.

Povezana vest:  AO 2013, Tipsarević: Biće teško protiv Almagra

U borbi „do 7“ Janko je na servis Mareja napravio, odličnim riternom prvi poen i mini brejk. Naredna dva servisa Tipsarević je rutniski odradio i poveo sa 3:0. Britanac se vratio u igru i osvojio poene na svoj servis. Pri rezultatu 3:2 Janko je ponovo bio neprikosnoven i osvojio svoja dva servia i krenuo da vrši pritisak na Mareja. Na servi Mareja, pri rezultatu 5:2 Marej je izleteo na mrežu a Tipsarević je uputio odličnu paralelu i poveo sa 6:2.

Na set loptu glavni sudija meča Lojani viknuo je aut ali je Tipsarević tražio čelendž i ispostavilo se da je lopta bila dobra. U tom trenutku sudija meča je rekao da se servis ponavlja ali pritiskom Janka sudija je dodelio poen srpskom teniseru i Tipsarević je zaslućeno poveo sa 1:0 u setovima.

U drugom setu Janko je servirao ali je Marej napravio brejk. Drugu deonicu Britanac je dobio sa 6:4

U trećem, odlučujućem setu ponovo Tipsarević bio taj koji je otvorio tu deonicu i za razliku od drugog dobio je servis i poveo sa 1:0. Na servis Mareja rezultat je bio 30:30 i posle prve servis greške Marej je uspeo da izađe na mrežu ali je lopticu zabio u mrežu dok je sledću loptu izbacio van terena i Janko je poveo sa 2:0 u gemovima.

Povezana vest:  Krstin i Đere bez Australijan opena

Tipsarević je počeo da servira sa novim lopticama za treći gem u trećem setu. poveo je marej sa 30:15 ali je Janko odmah uzvratio, mada ga nije hteo prvi servis. Brejk loptu sada je imao Marej ali je Tipsa maksimalno motivisan i odličnim forhend udarcima izjednačio (40:40) a zatim imao i prednost i, na kraju, potvrdio brejk prednosti i poveo sa 3:0. Marej je naredni gem osvojio.

Imao je Marej dve brejk lopte na set Tipsarevića ali je Janko uspeo da spase obe brejk lopte. Posle dva časa i pet minuta igre i fenomenalnih udaraca obojice tenisera, posle dosta prednosti, Marej imao pet brejk lopti, a posle 15 minuta trajanja tog gema Tipsarević je poveo sa 4:1.

U narednom gemu, Janko kao da je prepustio, od umora, Mareju i smanjio prednost na 4:2. Istom snagom Janko je vratio gem na svoj servis poveo je sa 5:2.

Povezana vest:  Živojinović: Teniski centar za buduće svetske prvake

U odlučujućem gemu Janko je opušteno ušao u taj gem i bez mnogo napora prepustio ga Mareju da bi se koncentriao na svoj servis koji bi ga odveo do naredne runde takmičenja. Prvi servis bio je odličan i poveo je sa 15:0, Marej je dobio naredni poen diagonalom a treći poen Janko je izbacio van terena.

Tako blizu a tako daleko, bio je Tipsa koji je već naredni poen, iz servisa rešio u svoju korist i ponovo izjednačio (30:30). Posle 2:20 minuta Janko je zaradio prvu meč loptu koju ne koristi a sledeći poen vodi Mareja na brejk loptu i posle strahovite razmene Marej vraća brejk i smanjuje na 5:4.

Meč loptu broj dva Tipsarević je zaradio i iskoristio pri rezultatu 30:40, na servis Mareja. Britanac pravi prvu servis grešku i onda kreće serija udaraca, kao i tokom celog meča a Janko meč završava posle 2:30 minuta.

Na dva poslednja meča Janko Mareju nije uzeo ni jedan set. U četvrtfinalu Tipsarević će se sastati sa Mihailom Južnim iz Rusije.