spanjolke_tenisTS Španije ulaže 200.000 evra u oporavak ženskog tenisa

 

Teniski savez Španije saopštio je danas da će investirati 200.000 evra u razvoj igračica, pošto se ženska reprezentacija, prvi put u istoriji, nalazi pred ispadanjem iz Svetske grupe FED kupa.

Predsednik saveza Hoze Luis Eskanuela ocenio je da je kvalitet ženskog tenisa u Španiji daleko ispod muškog i podsetio da su teniseri poslednje dve godine trijumfovali u Dejvis kupu.

Povezana vest:  Venus Vilijams lako savladala Ivanovićevu

Eskanela je naveo da će savez organizovati nekoliko ženskih turnira na kojima će učestvovati najbolje rangirane svetske igračice i najavio otvaranje nacionalnog centra za razvoj.

-Potrebno je da uložimo dodatne napore kada je u pitanju ženski tenis. Imamo budućnost, ali su nam potrebna jaka takmičenja – rekao je selektor Dejvis kup reprezentacije Španije Albert Kosta.

Povezana vest:  Nadal u dva seta do finala Pekinga

Španija trenutno nema nijednu igračicu među 30 najbolje rangiranih na WTA listi.

Marija Martinez Sančez je na 33. mestu WTA liste najbolje rangirana španska teniserka, a reprezentacije će u aprilu igrati protiv Poljske baraž za ostanak u Svetskoj B Grupi FED kupa.

Tokom 90-tih godina prošlog veka Španija je, predvođena Arančom Sančez Vikario i Končitom Martinez, osvojila pet titula u FED kupu.

Povezana vest:  WTA NIRNBERG, Krunić i Piter u polufinalu dublova

Od 2008. godine Španija je „vezala“ četiri poraza, što ju je i dovelo u trenutnu situaciju.

Teniska legenda Španije Manolo Santana ocenio je, međutim, da suma od 200.000 evra neće biti dovoljna za oživljavenje ženskog tenisa.

-Ne verujem da će to biti dovoljno. Sa 200.000 evra biće teško organizovati dobre turnire i pomoći devojkama. Biće potrebno više novca – zaključio je Santana.