Yannick_Noah_63rd_Cannes_Festival

Janik Noh optužio sve španske sportiste za doping

-Najbolje bi bilo da je svima dopušteno da se dopinguju – samo je jedna ideja u skandaloznoj kolumni koju je za ugledni francuski list napisao nekad legendarni francuski teniser Janik Noa.

Danas 51-godišnji uspešni pevač i otac NBA zvezde Čikago Bulsa Joakima Noaha (26), u svetu tenisa najpoznatiji kao poslednji francuski osvajač Roland Garrosa 1983. godine, teškim je rečima i bez ikakvog dokaza napao kompletan španski sport prozvavši svoje zapadne susede za korištenje nedopuštenih, dopunskih sredstava.

Prozvao je fudbaler, košarkaše, tenisere i najboljeg svetskog biciklistu Alberta Kontadora.

-Kako jedna nacija preko noći može zavladati čitavim nizom najpopularnijih i najkompleksnijih sportova? Jesu li Španci možda otkrili neke nove tehnike treninga ili podigli infrastrukturu na ostalima nedostižan nivo? Teško mi je u to poverovati. Danas je, izgleda, svet sporta kao u filmu Asterik  na Olimpijskim igrama. Ako vam druid pripravi čaroban napitak, pobedićete. U konkretnom slučaju, čini se da su svi Španci, poput Obeliksa, pali u druidov lonac s čarobnim napitkom. Srećnici! – smelo je ironizirao Noa nastavivši:

Povezana vest:  Tipsarević u drugom kolu mastersa u Sinsinatiju

-Danas Španci trče brže od svih. Daleko su čvršći i ostalima ostavljaju samo mrvice. Svi smo mi drugi u odnosu na njih patuljci. Imali smo u Španiji „aferu Fuentes“, lekara koji je izazvao najveću doping aferu u istoriji. Ali, Španci su slučaj zataškali. Možda ih možemo razumeti. Oni drže toliko do sporta, koji im je svetinja, a sportisti najveći nacionalni junaci, da svoj sport i sportiste štite više od bilo koga. Učinili su to i prošle sedmice, kada sam slučajno pročitao tekst o njihovom košarkaškom reprezentativcu koji je imao abnormalan nivo testosterona u organizmu.

Povezana vest:  Ðoković među najuticajnijim ličnostima na svetu

Kontroverznno Noino mišljenje samo je nastavak borbe koju Le Monde vodi protiv španskog fudbala i posebno Barselone, koju je pre pet godina doveo u direktnu vezu s dr. Fuentesom. Zbog serije tekstova Le Monde je izgubio sudsku parnicu koju je tužbenim zahtevom pokrenula Barselona. Pariškom je dnevniku tada sud u Španiji naložio isplatu odštete od 300.000 evra, te objavu izvinjenja u samom listu.

Povezana vest:  WTA BRIZBEJN, Bojana Jovanovski startovala pobedom

Ovog je ponedeljka Španski vrhovni sud umanjio kaznu na 15.000 evra, te naložio Francuzima objavu presude u njihovom printanom i internetskom izdanju. Nakon svega, u Le Mondeu su odgovorili – Noom.

Ugledni je list u decembru 2006. objavio kako je u posedu poruka koje je vlastitom rukom napisao doktor Eufemiano Fuentes, a govore o planovima vezanim za dostavljane doping sredstvima mnogin sportistima, između ostalih i fudbalerima Barselone i Real Madrida. Fuentes je uhapšen u “Operaciji Puerto“, koja je istraživala doping skandale u španskom sportu, uglavnom vezane za bicikliste.