davis_kup_srbijaDAVIS CUP

DAVIS CUP SUSRET PRVOG KOLA SVETSKE GRUPE 2010. SRBIJA – AMERIKA 05 – 07. MARTA U BEOGRADSKOJ ARENI

Reprezentativci isprobali podlogu u Areni

Dejvis kup selekcija Srbije kao i prethodne dve godine, tako i ove 2010. igraće u najjačoj Svetskoj grupi ovog takmičenja. Tradicija nije izostala, žreb je Srbima ponovo

za protivnika u prvom kolu dodelio reprezentaciju koja iza sebe ima veliki broj titula, ogromno iskustvo i prebogatu istoriju. Reč je o timu Amerike. Susret Srbija – Amerika u prvom kolu Djevis kupa Svetske grupe odigraće se od 05. do 07. marta 2010. godine u beogradskoj Areni čiji kapacitet iznosi 19.962 gledaoca. Iako je većina već prežalila SAD i okreće se meču sa Hrvatskom zbog nedolaska najboljih tenisera iz Amerike Džejmsa Blejka i Endija Rodika.

Selektor Srbije Bogdan Obradović za meč protiv Amerikanaca računaće na najjači tim koji naša zemlja ima, a njega čine Novak Đoković (2. na ATP listi u singlu), Viktor Troicki (35), Janko Tipsarević (37) i Nenad Zimonjić (1. mesto u dublu na ATP listi).

Pripreme srpskih Davis cup reprezentativaca su počele danas (28. februara 2010) u Areni. Teren od šljake prvi su isporbali Viktor Troicki i Dušan Vemić.

 

VIKTOR TROICKI

Igrali ste protiv Novaka u Dubaiju i tamno su bili svi naši reprezentativci. U kakvoj takmičarskoj formi dočekuje reprezentacija meč protiv SAD?

-Mislim da smo svi u sjajnoj formi. Novak je osvojio danas turnir, u Dubaiju i odbranio titulu od prošle godine. Nije igrao sjajno, ali pokazao je da je veliki igrač. I pored toga što je imao problema od prvog kola, igrao je veliki broj dugih mečeva, sve je uspeo da prevaziđe i izašao je na kraju kao pobednik. Svaka čast Novaku na tome, to je velika vrlina. Janko je takođe igrao dobro u Dubaiju, izgubio od finaliste, sjajno je odigrao protiv trećeg igrača sveta Mareja i pobedio ga. Iako nisam imao sreće sa žrebom u Dubaiju imao sam svoje šanse, koje nisam iskristio, Novak je bio bolji u trećem setu i danas se našao na postolju, svaka mu čast! Zimonjić je najbolji dubl igrač sveta i to sve govori. Spremni dočekujemo Amerikance – kaže Troicki.

Povezana vest:  AO 2013, Ana Ivanović protiv Jelene Janković u 3. kolu

Kako komentarišete ispadanje u Akapulku oba singl igrača SAD u 1. kolu (turnir igran na šljaci)?

-To što su Izner i Kveri ispali već u prvom kolu Akapulka ništa ne znači i nije pokazatelj njihovih snaga i mogućnosti. U Meksiko su stigli kasno sa turnira u Memfisu gde su igrali u hali i na betonu, gde su igrali finale jedan protiv drugog i osvojili zajedno dubl, tako da rezultat u Akapulku ništa ne znači. Kveri je izgubio treći set 7:6 od Gonzalesa u Akapulku, što isto tako govori da je dobar igrač. Oni su tamo otišli da treniraju i spremaju se za susret sa nama. Nadam se da će svako mesto u Areni biti ispunjeno, da će publika doći i podržati nas u borbi sa Amerikancima – zaključio je Troicki.

NIKOLA PILIĆ

Povezana vest:  Janković u polufinalu dubla u Hertogenbošu

Uz srpski tim je i legendarni Nikola Pilić, koji je već tri godine stručni savetnik Davis cup selekcije Srbije.

-Pripreme smo počeli danas. Svi su stigli osim Novaka koji je danas osvojio Dubai, tako da će nam se on sutra priključiti i Vemić nam je velika pomoć, posebno jer Novak stiže tek sutra. Meč sa Amerikancima je puno teži nego što većina ljudi misli. Nadam se da će momci odigrati dobar meč. Potreban je taj pobednički naboj koji je jedan od veoma važnih faktora u Dejvis kupu i daj Bože da dobijemo tri poena – rekao je Pilić.

DUŠAN VEMIĆ

Dubl sa Đokovićem u Dubaiju nije doneo željeni rezultat, da li ste zadovoljni?

-Takav je dan bio za obojicu. Trebalo nam je malo više vremena da uđemo u ritam. Naši protivnici su diktirtali tempo. Meč je bio brz, nismo ušli u udarac, a oni su sve brejkove napravili na odlučujući poen u gemu, osim u poslednjem. Jednostavno, tri – četiri poena su odlučila meč – objašnjava Vemić.

Na Otvorenom prvenstvu Australije 2010. u paru sa Hrvatom Ivom Karlovićem Vemić je stigao do polufinala.

-Igrali smo sve mečeve sa jako dobrom energijom, uživali smo u igri u borili se do kraja. I kad smo gubili set i brejk u drugom nismo se predavali, već smo nastavili da igramo pa šta kraj meča donese, a to ispistavilo se bilo dovoljno za polufinale. U polufinalu nas je malo stigao i umor, jer smo tri dana za redom igrali, jedan meč i preko tri sata, sve se spojilo, nismo imali svežinu, dok su Nenad i Nestor su igrali svaki poen na nivou prvog dubla sveta. Karlović i ja nastavljamo saradnju, igraćemo na svim većim turnirima ove godine, kad bi svaki gren slem bio kao Melburn bilo bi odlično. Naredni turniri na kome ćemo igrati su Indijan Vels i Majami, još nismo ušli u žreb, ali se nadamo da ćemo na licu mesta ući – objašnjava Vemić.

Povezana vest:  Krajinović bez četvrtfinala u Kuala Lumpuru

Kako procenjujete formu srpskih reprezentativaca pred meč protiv SAD?

-Sve se vidi po rezultatima koji su izuzetni. Drago mi je da su svi u super formi, igraju svi sjajno, verujem da će tako biti i protiv Amerikanaca, a ja sam tu da pomognem – zaključio je Vemić.

Selektor Dejvis kup reprezentacije Amerike Patrik Mekinro najavio je dolazak sledećih igrača selekcije Amerike: Džona Isnera (21. na ATP listi u singlu) i Sema Kverija (22), braća Brajan – Bob i Majk koji čine drugi dubl sveta.

Podsetimo, selekcija Srbije se u septembru 2007. godine vratila se u Svetsku grupu nakon 15 godina pobedom nad Australijom u Areni. U prvom kolu 2008. voljom žreba Srbi su igrali protiv reprezentacije Rusije, a 2009. u prvom kolu protiv reprezentacije Španije, u tim trenucima najjačim selekcijama sveta. Srbi su gostovali u oba meča. Žreb je Srbiji ponovo dodelio jak tim u prvom kolu Svetske grupe, ali ovaj put smo zaobišli gostovanje.