djokovic_finale_4

AUSTRALIAN OPEN 2012
Ðoković dobio maratonsku bitku sa Nadalom
 
Prvi teniser sveta Novak Ðoković odbranio je danas titulu na Australijen openu, pošto je u finalu u meču koji je trajao više od pet i po sati savladao Španca Rafaela Nadala sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7). 7:5.
Najbolji srpski teniser je ovom pobedom ostvarenom u najdužem meču u istoriji Otvorenog prvenstva Australije,, došao do svoje treće titule u Melburnu, ukupno petog gren slem trofeja i 29. titule ukupno u karijeri.
Ðoković se ovom titulom pridružio četvorici igraca koji su u istoriji tenisa do sada osvajali najmanje tri gren slem trofeja zaredom – Rod Lejver, Pit Sampras, Rodžer Federer i Rafael Nadal.
Ðoković je posle vođstva od 2:1 u setovima dopustio Nadalu da izjednači i ostane u meču, da bi u petom dramatičnom setu u samoj završnici iskoristio prvu meč loptu.
Nadal je u prvom setu dominirao preciznim forhendima, za razliku od Ðokovića koga taj udarac nikako nije služio – pa je tokom tog dela igre promenio čak tri reketa, naređavši 18 neiznuđenih grešaka.
Prvi je do brejka u petom gemu (3:2) došao Nadal, ali je Ðoković kod vođstva Španca od 4:2 vezao tri gema (5:4). Nadal je igru ponovo vratio u „egal“ svojim servisom (5:5), u naletu oduzeo braniocu titule u Melburnu još jedan servis, a potom okončao set svojim početnim udarcem.
Srpski teniser je u nastavku meča podesio „nišanske sprave“ i u četvrtom gemu došao do brejka (3:1), ali uporni Nadal nije popuštao i u devetom gemu (5:4) vratio brejk.
Srpski teniser je ipak, iz te bitke nerava izašao kao pobednik i u sledećem gemu još jednom oduzeo servis Nadalu za izjednačenje u setovima..
Borba se zahuktala u trećem setu, koji je Ðoković ponovo uspešno otvorio svojim servisom. Španac je uzvratio, ali Ðoković tada počinje da kombinuje udarce, kako bi smanjio protivniku mogućnost anticipacije, što mu se odmah isplatilo – 2:1.
Naš teniser je u sledećem gemu potpuno „pustio“ ruku, izvšio pritisak na bekhend Nadala i oduzeo mu servis – na istom mestu kao i u prethodnom setu (3:1), ekspresno dobio svoj gem sa „nulom“ (4:1)
Nadal je nekako odbranio svoj servis (4:2), ali Ðoković tada ponovo ubrzava igru, dolazi u vođstvo (5:2) i sa „nulom“, razornim forhendom, dobija set na servis protivnika (6:2).
Ponovo je Ðoković uspešan na pocetku četvrtog seta, Nadal izjednačava, ali srpski teniser, još jednom bez izgubljenog poena, dolazi u vođstvo od 2:1.
Španac izjednačava svojim servisom, a kada se učinilo da je Nadal sa dva forhenda počeo da se vraća u meč, Ðoković svojim servisom ne dopušta preokret i drži rastojanje za vođstvo do 3:2.
Nadal dobija naredni gem zahvaljujući odličnom bekhendu (3:3), Novak uzvraća neuhvatljivim spin udarcima (4:3), bekhendom na liniju nastavlja seriju na servis protivnika (0:15), kojeg odmah hvata u raskoraku za 0:30 i forhend „bombom“ dolazi do 0:40.
Španac grčevito brani svoj servis i dolazi do izjednačenja – 40:40, a onda asom stiže do prednosti i još jednm servisom vinerom izjednačava na 4:4.
Na pomolu je bio preokret za Nadala, a kapi kiše počele su da padaju na teren Rod Lejver arene, zbog čega je meč na desetak minuta zaustavljen, kako bi se zatvorio krov.
U nastavku je međutim, Ðoković ponovo „sa nulom“ , neverovatnom paralelom u trku, poveo sa 5:4.
Nadal je pod pritiskom servirao za opstanak u meču, ali i prekid serije od šest uzastopnih pobeda Ðokovića.
Njegova noćna mora je za trenutak prekinuta (5:5), a posle vođstva Ðokovića od 6:5 i izjednačenja (6:6) Nadal je u taj brejku tražio šansu za opstanak.
Ðoković je kod 5:3 bio na korak od tri meč lopte, ali je propustio priliku, promašio jedan čist zicer forhendom što je Nadal iskoristio i servisom došao do prve set lopte (5:6) koju je odmah iskoristio (5:7).
Nadal je u petom odlucujućem delu igre prvi put u meču servirao na početku seta i poveo sa 1:0, Ðoković drži priključak (1:1), ali je Nadal neumoljiv – 1:2.
Otkucavalo je skoro pet sati igre i noge su obojici igrača već bile teške kao olovo.
Ðoković je ipak, nalazio snage da svojim servisom drži Nadala u neizvesnosti (2:2).
Španac, međutim, ima odgovor na sve i ponovo dolazi u vođstvo (3:2), a onda zahvaljujući strpljivoj igri pravi brejk za prednost od 4:2.
Ðoković uzvraća istom merom (4:3) i stiče blagu psihološku prednost, naročito posle jedne duže razmene udaraca na svoj servis iz koje izlazi kao pobednik (4:4).
Nadal u tim trenucima deluje kao bokser koji jedva stoji na nogama od siline udaraca koje mu zadaje protivnik, ali se ne predaje.
Nekako nalazi snagu, izdržava čak 32 udarca, koliko je trajala najduža razmena, ali popušta pod munjevuitim riternom Ðokovića koji dolazi do brejk šanse.
Nadal, ipak, i to spašava i stiže na 5:4, a Ðoković ponovo izjednačava – 5:5.Maratonska bitka dva najveća tenisera današnjice ulazila je u završnicu, a pobednik još nije mogao da se nasluti.
Nadal je servisom fanatično pokušavao da dođe do prednosti, ali je Ðokovcih sjajno uzvratio i iskoristio drugu brejk loptu za prvo vođstvo u četvrtom setu -6:5.
Srpski teniser je kod 30:15 napravio grešku kod smeča na mreži, dozvolio izjednačenje, a onda i brejk loptu za Nadala.
Ðoković međutim sledećim potezom izjednačva a onda greškom Nadala dolazi do prve meč lopte koju koristi efektnim servis vinerom i ulazi u istoriju kao peti teniser koji je osvojio tri gren slem turnira zaredom – posle Vimbldona i US Opena.

 

Povezana vest:  WTA LISTA, Jankovićeva pala za jedno mesto, napredak Ivanovićeve