djokovic_finale_6

Ðoković: Tajna uspeha srpskog sporta je u želji

 

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković rekao je posle odbrane titule na Australijan Openu i osvajanja zlata i srebra srpskih vaterpolista i rukometaša na evropskim prvenstvima da je tajna uspeha srpskog sporta u „velikoj želji“.

-Ono što je presudno za svakog sportistu na najvišem profesionalnom nivou je želja za pobedom, posvećenost i ljubav prema sportu koja odlučuje pobednika. Mi srpski sportisti imali smo mnogo problema u prošlosti sa razvojem, treninzima i uslovima, ali to nas je nekako učinilo jačim fizički i psihički, jer želimo pobedu više nego iko drugi. Dolazimo iz male zemlje koju volimo svim srcem i želimo da joj podarimo uspeh – rekao je Ðoković za „Politiku“ u izdanju od utorka.

Povezana vest:  Đoković u četvrtfinalu posle pobede protiv Kolšrajbera

Prvi reket sveta ocenio je da srpski sportisti mogu na Olimpijskim igrama u Londonu da osvoje više medalja nego na prethodnim 2008. u Pekingu.

-Ne treba biti preambiciozan, ali bih rekao između pet i deset medalja, jer imamo izvrsne sportiste. Odbojkaši, odbojkašice, vaterpolisti, sad i rukometaši, verujem da posle ovakvih igara mogu do medalje. U pojedinačnoj konkurenciji plivač Milorad Čavić je uvek u grupi koji imaju šanse, a tu su i teniseri i atletičari – smatra Ðoković, dodajući da su Olimpijske igre „jako prestižne, jedan od najvećih događaja u istoriji sporta“.

-Svima je to privilegija i svako će od nas da se dobro pripremi i pruži maksimum – naglasio je naš neverovatni teniser, koji je u nedelju na zapanjujući način u duelu protiv Španca Rafaela Nadala stigao do svoje pete gren-slem titule.

Povezana vest:  DAVIS CUP 2011, Tipsarević: Pokazali smo koliko smo jaki

Ðoković je priznao da mu je trofej na Rolan Garosu, jedinom gren-slemu kojeg nije osvojio, „verovatno najveći cilj od sva četiri gren-slema“.

-Ali, na svakom od tih turnira želim da dođem do trofeja i uveren sam da mogu to da postignem – smatra „ponos srpskog sporta“.

Objašnjavajući zašto je najbolji, Ðoković je naveo kako je ranije uvek pokušavao da napravi prioritet u gren-slemovima, ali da nije uspevao da odigra najbolje u završnicama protiv Federera i Nadala, kao što oni to mogu.

Povezana vest:  Napredak Jankovićeve i Krunićeve na WTA listi

-Sada i ja imam to, naučio sam kako da se ponašam u najvećim mečevima najvećih turnira. To je proces. Federer i Nadal su imali psihološku prednost nad svakim, ali oni su me naučili šta treba da uradim da bih osvajao gren-slemove – rekao je srpski teniser.

Ðoković sigurno neće igrati za nacionalnu reprezentaciju u prvom kolu Dejvis kupa protiv Švedske za dve nedelje u Nišu, ali je kazao da ne odbacuje mogućnost da se pojavi na tom meču.

-Još ne znam da li ću ići tamo. U Srbiju se vraćam za deset dana, videću, možda dođem na meč da pozdravim drugove – poručio je Ðoković.