novak_uspravna_rim_2011

ATP LONDON

Đoković u finalu pobedio Federera!

 

Srpski teniser Novak Đoković trijumfovao je na završnom turniru sezone u Londonu pošto je večeras u finalnom meču savladao Švajcarca Rodžera Federera sa 2:0 u setovima – 7:6 (8:6), 7:5. Đoković je na najlepši mogući način zaokružio godinu koju završava na prvom mestu svetske rang liste. U pravoj teniskoj poslastici srušio je najtrofejnijeg tenisera u istoriji nakon igre kojom je potvrdio zbog čega je trenutno bez premca.

Briljantni srpski teniser potpuno zasluženo je drugi put u karijeri podigao pehar pobednika završnog mastersa, nakon što je prethodno slavio 2008. godine. U iscrpljujućoj, dva sata i 16 minuta dugoj borbi, demonstrirao je vrhunsko umeće u pravim trenucima, a mentalnu stabilnost i samopouzdanje ispoljio je kada je bilo najpotrebnije.

Povezana vest:  WTA TOREJ PAN PACIFIK, Jankovićeva i Ivanovićeva u glavnom žrebu

Bila je to prava rovovska bitka i nadmudrivanje dvojice trenutno najboljih tenisera sveta. Federer je bolje ušao u meč, poveo sa 3:0 u prvom setu i činilo se da ga ništa ne može zaustaviti na putu do značajne prednosti. Đoković se, međutim, vratio bukvalno „iz provalije“ i na samo njemu svojstven način napravio preokret. Bio je smireniji i precizniji u taj brejku i posle mnogo uzbuđenja zasluženo dobio prvi deo meča.

Povezana vest:  ATP I WTA MAJAMI, Zimonjić i Ljodra eliminisani, Ana Ivanović predala

U nastavku je krenulo gotovo na identičan način pošto je Švajcarac odmah napravio brejk, potom poveo sa 3:1, ali je Đoković ispoljio tradicionalnu čvrstinu i uz velike napore pravovremeno prekinuo krizu u igri. Kada je na servis protivnika izjednačio na 5:5 bilo je jasno da srpsku „tenisku lavinu“ neće moći da zaustavi ni teniser kova kao što je Federer. Đoković je u velikom stilu okončao dramatičnu borbu i sa uzdignutim rukama slavio protiv Švajcarca 13. put u njihovom 29. međusobnom duelu.

Povezana vest:  ATP I WTA MAJAMI, Šestoro Srba u Majamiju

Đoković je osvojio ukupno 34. ATP trofej u karijeri, od čega je pet gren slem titula i 14 na mastersima. Ovo je bila njegova 75. pobeda u 2012. godini, u kojoj je osvojio šest titula – Australijan Open, masterse u Majamiju, Torontu, Šangaju i Londonu i turnir u Pekingu.

Večerašnji trijumf doneo je srpskom teniseru novih 1.500 bodova i novčanu nagradu od preko milion dolara.

Londonsko finale četvrti slučaj u istoriji da sezonu zatvaraju prvi i drugi teniser sa svetske rang liste.