TROICKI-GOFFIN 07

DAVIS CUP 2013
Srbija povela protuiv Belgije – 1:0

Muška teniska reprezentacija Srbije povela je sa 1:0 protiv Belgije u meču prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa, koji se igra u belgijskom gradu Šarlroa.
Prvi poen Srbiji doneo je Viktor Troicki koji je posle ogromnog preokreta i gubitka prva dva seta savladao Davida Gofana sa 1:6, 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, 6:4.
Posle izgubljena dva seta, Troicki je preokrenuo u trećem, poveo sa 4:1, ali ga je Belgijanac stigao, prestigao i bio na korak od pobede, kada je srpski teniser ponovo uzvratio, u taj brejku dobio bitku, a na kraju i rat na šljakastom „minskom polju“.
Svega 34 minuta je bilo potrebno Belgijancu da povede protiv drugog reketa Srbije sa 1:0 u setovima, zahvaljujući mnogo boljem kretanju i preciznijim udarcima.
Troicki se pak, kretao teško, loptice mu nisu nalazile metu, a ni servis ga nije služio.
Srpski teniser je ipak, u nastavak meča ušao odlučnije, što mu je donelo rezultat, odnosno brejk u prvom gemu, ali je odmah upao u „kolotečinu“, što je Gofan iskoristio i uzvratio brejkom.
Trociki je malo po malo počeo da se snalazi na teškoj podlozi, pronalazio je put ka Gofanovom polju i držao svoj servis. Ipak, Gofan ponovo pravi brejk u osmom gemu za vođstvo od 5:3 i rutinski dolazi do vodkjstva od 2:0 u setovima.
Troicki je u trećem setu „okrenuo list“, a okrenulo se i kolo sreće na nezgodnoj šljaci. Gofan je počeo da pravi neiznuđene i duple greške, što ga je koštalo gubitka prva dva gema.
Uprkos vođstvu od 40:0 na svoj servis Troicki se ponovo našao u situaciji da spašava brejk lopte, što mu je na kraju i pošlo za rukom, za vođstvo od 3:0, pa 4:1.
Kratko je međutim, trajalo to vođstvo od samo jednog brejka, budući da je strpljivi Gofan čekao šansu i u sedmom gemu uzvratio istom merom – 3:4, pa onda dobio još dva gema u nizu.
Troicki uspeva da se izvuče iz matne pozicije kod rezulatta 5:4 za Belgijanca, vraća brejk, dobija svoj servis i ostaje u igri za eventualni preokret 6:5.
U taj brejku Troicki uspeva da smanji na 2:1 u setovima .U četvrtom delu igre prvi dolazi do brejka – 2:1, ali se već viđeni „brejk scenario“ ponavlja, Gofan izjednačava, Troicki ponovo pravi brejk za 5:4 i dolazi do izjednačenja u setovima.
Odlučuući set je ponovo prelomio Troicki u devetom gemu za vodkjstvo od 5:4, da bi u destom svojim servisom konačno matirao Gofana.
Sledeći meč u nastavku danasnjeg programa igraju Novak Đoković i Olivije Rohus.

Povezana vest:  Aleksandra Krunić pred prvom WTA titulom u karijeri