Rafael Nada Madrid 1

Nadal ugrožava Đokovića

Ukoliko Rafael Nadal sutra odbrani titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske u Rolan Garosu, najbolji teniser sveta Novak Ðoković u drugu polovinu sezone ući će sa prednošću od 4.935 poena u odnosu na Španca i veliko je pitanje da li će mu to biti dovoljno da na kraju godine odbrani prvu poziciju na ATP lsti.
U normalnim okolnostima Ðokovićeva prednost bila bi sasvim dovoljna da treću godunu zaredom završi kao prvi igrač sveta, ali sada to neće biti nimalo lako zbog toga što Nadal od Rolan Garosa do kraja seone ne brani nijedan poen, jer lane u tom periodu nije igrao zbog povrede. Preciznije rečeno, Španac je prošle godine nastupio i na Vimbldonu, ali je već tada bio povređen i u drugom kolu je izgubo od Lukaša Rosola, pa na Otvorenom prvenstvu Engleske brani samo 45 poena.
To znači da će Nadal sada imati priliku da do kraja godine osvoji 9.955 poena, jer su na programu još dva gren slem turnira, Vimbldon i US Open, četiri mastersa – Montreal, Sinsinati, Šangaj i Pariz – turnir serije 500 u Pekingu i završni godišnji Masters kup.
Od tih 10.000 poena, koliko je na raspolaganju do kraja sezone, Ðoković je prošle godine osvojio 6.520. Pobeđivao je u Montrealu, Šangaju, Pekingu i na Masters kupu, na Vimbldonu je izgubio u polufinalu, a na US Openu i u Sinsinatiju u finalu. Bodove ne brani samo sa pariskog mastersa, jer je na tom turniru izgubio već na startu od Sema Kverija.
To ukazuje da će dvojica trenutno najboljih tenisera sveta do kraja godine voditi veliku borbu za prvu poziciju na ATP listi. Nadalu je ovo za sada najbolja sezona u karijeri, jer je do Rolan Garosa odigrao osam turnira i trijumfovao šest puta. Titula u Parizu bila bi mu sedma u ovoj godini, u kojoj za sada ima samo dva poraza – od Orasija Sebaljosa u Vinji del Maru i Ðokovića u Monte Karlu.
Biće, međutim, teško da Španac u tom tempu i u takvoj formi igra i narednih pet meseci i najverovatnije će se usredsrediti na dva gren slem turnira i nekoliko mastersa, kako bi pokušao da dostigne Ðokovića.

Povezana vest:  WTA LISTA, Ivanović napredovala na 17 mesto, Janković 20